Украйна ще намали цената на газ за населението с 30 процента

Енергетика / Свят
3E news
613
article picture alt description

Цената на газа за населението в Украйна ще бъде понижено с повече от 30 % благодарение на въвеждането на държавно регулиране по време на действието на карантината от пандемията от коронавируса, е съобщи премиерът на страната Денис Шамигал.

От август 2020 г. в страната работи пазар на газ за населението и сега потребителите могат да избират самостоятелно доставчик на газ. Към настоящия момент доставчиците продават газ на населението от 6,99 до 10 гривни (0,25 – 0,35 долара) за кубичен метър. От 1 януари газа в Украйна поскъпна заради отмяната на тарифата за отстъпки за първите 100 кВт електроенергия. В страната вече втора седмица текат протести заради повишаването на тарифите за газа.

„Предлага се в Украйна да се въведе за всички битови потребители държавно регулиране на цените на газа за периода на ограниченията във връзка с карантината или до края на този отоплителен сезон. Предлаганата цена, която ще се установи за това време е 6,99 гривни за куб м за всички битови потребители“ е заявил Шамигал по време на заседание на правителството.

Заедно с това премиерът е поръчал на компетентните органи да подготвят проект за постановление на правителството за въвеждане на държавно регулиране на цените на газа. Премиерът е заявил също така, че националната комисия, осъществяваща държавно регулиране в сектора на енергетиката и комуналните услуги ще започне проверка на всички доставчици на газ, които държат високи тарифи за разпределение.

„Въпросът, който вълнува обществеността са тарифите за разпределението на газа или т.нар. абонаментна такса за газа. Сега националната комисия за държавно регулиране и комунални услуги ще започне щателна проверка на всички доставчици на газ, които са с най-високите тарифи за разпределение на газ“, е добавил премиерът, цитиран от местните издания.

Цените на газа в Украйна бяха дълго време определяни от правителството чрез „Нафтогаз Украйна“. От 1 август газовите доставчици решават сами за колко да продават газа на потребителите. „Нафтогаз“ вече не може да продава синьо гориво за населението чрез разпределителната газова мрежа.  Компанията спечели търг и беше определена от правителството за „доставчик от последна инстанция“ до 2023 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща