Украйна планира да изведе от експлоатация до 80 % от компресорните си станции, заради слабия транзит на газ

Енергетика / Свят
3E news
1119
article picture alt description

Заради намаляването на количеството за транзит на руски газ в Украйна планират да бъдат изведени от експлоатация до 80 % от компресорните станции, които са били действащи при транспортирането. Това заявява в интервю за Интерфакс-Украйна генералният директор на новата компания „Оператор на газотранспортната система (ГТС) на Украйна“ Сергей Макогон.

Първоначално в Украйна са били разработени три сценария за развитие на газотранспортната система. „Първият – това е нулев сценария, при който е необходимо да се откажем от порядъка до 90 % от компресорните станции и около 5 хил. км излишни газопроводи. Вторият сценария е разработен за транзит от около 30 млрд. куб м, което фактически е близо до 40 млрд. куб м през 2021 – 2024 години (по новия договор с „Газпром“). Третия сценарий е за 60 млрд. куб м“, казва Макогон. При вторият сценарий, който съвпада с новите обеми за транзит, отбелязва той ще се наложи извеждане от експлоатация на около 75-80 % от компресорните станции. Общо „Операторът на ГТС на Украйна“ управлява към днешна дата 72 компресорни станции.

“Сега сме наясно, че по-скоро ще да плюс-минус 40 млрд. и под тези мощности ще преустройваме системата. Това означава, че ще вложим в модернизацията само в тези компресорни станции, които ще се използват, а останалите постепенно ще ги извеждаме от експлоатация. Подготвяме технико-икономическа обосновка за оптимизиране на системата“, казва той, че след това документите и предложенията ще бъдат предоставени на съответните министерства.

Макогон обяснява също така, че ненужните газопроводи няма да се откопават, изваждат под земята, тъй като е икономически нецелесъобразно.

В същото време, както става ясно, оптимизация на системата ще има. Първият газопровод, който ще бъде подложен на оптимизация е Трансбалканския, по който до пускането на „Турски поток“ се транзитираше газ за Турция, Гърция България и Северна Македония.

Освен това от 9 входни точки в украинската газотранспортна система, сега ще останат само 2 - „Суджа“ и „Сохрановка“. „Суджа“ е в основата за транзита за Западна Европа, като там ще се използват двете тръби на газопровода Уренгой-Помара-Ужгород.  „Сохрановка“ е в основата на доставките на транзит за Молдова и Балканите“, казва Макогон.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща