Търсенето на газ в света може да достигне 700 млн. тона годишно през 2035 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
577
article picture alt description

Търсенето на природен газ в света може да достигне 700 млн. тона годишно през 2035 година смята заместник-председателя на газовата компания „Новатек“ Марк Джетуей.


„През 2035 г. може да има търсене на пазара от порядъка на 650-700 млн. тона. Това е със 75-100 млн. тона годишно повече от количеството за което гоорят консултантите“, е казал пред журналисти Джетуей в кулоарите на енергийната конференция CERAWeek.

По думите му, за това говорят и последните прогнози на Shell, които посочват числото от 640 млн. тона, подобно на изводите до които са стигнали и експертите от „Новатек“. Джетуей е посочил, че експертите от компанията рядко ползват странични прогнози. „Опитваме се да формираме собствено разбиране, модел, за да разберем какво можем да направим предвид промяната на факторите на пазара“, е казал Джетуей. В частност, той не е съгласен с прогнозата на Shell, че в средата на 2020-те години пазарът може да се сблъска с дефицит при доставката на газ. „Това са само някои изчисления“, смята мениджърът, напомняйки, че „Новатек“ се стреми към дългосрочно планиране и затова още през 2017 г. е приела тринадесетгодишна стратегия.


По-рано пред руската агенция РИА Новости Джетуей коментира, че компанията ще продължи програмата за изкупуването на акции.
Руската компания „Новатек“ е сред големите независими производители на природен газ в Русия. Акции на компанията се котират на Московската борса, а GDR – на Лондонската. Френската компания Total е сред най-големите акционери в проектите за втечнен природен газ на „Новатек“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща