„Техснабекспорт“ прогнозира: Световните цени на урана ще се увеличат

Енергетика / Свят
3E news
826
article picture alt description

Руският експортьор на ядрени материали „Техснабекспорт“ (бренд Tenex) очаква увеличение на цените на урана на световния пазар в дългосрочно бъдеще. Това заявява в интервю за корпоративния вестник „Страна Росатом“ председателят на „Техснабекспорт“ Сергей Полгородник. „Според мен, в дългосрочно бъдеще цените ще растат. Запасите от евтин, природен уран в света намаляват“, казва той.

Както обяснява топмениджъра, тези очаквания са свързани със спирането или с намаляването на добива от големи играчи. „Общо взето в света останаха трима – четирима големи играча. Спирането или намаляването на добива дори и при един от тях може да окаже съществено влияние на пазара. Именно това се случва в последно време. Казахстанските предприятия например са понижили плановете за производство с 20 %“, отбелязва Полгородник.

Председателят на „Техснабекспорт“ напомня за това, че „рекордно ниското“ ниво на цените през 2017 – 2018 години „до голяма степен се определяше именно от складираните запаси“ и не е било достатъчно за пускането на нови проекти в сектора, „затова и запаси от мощности в производството (на уран) сега няма“.

Основният бизнес за компанията са доставките на природен и обогатен уран. „Разбираме, че атомната енергетика рано или късно ще надживее евтината суровина, така че ние включваме в обръщение вторични ресурси, предлагайки на чуждестранните си клиенти и услуги за обогатяване на обеднен уран“, отбелязва Полгородник. По думите му, сега в света се създават нови типове атомни реактори – с малка и средна мощност, за които е необходим уран „над промишленото обогатяване, но под високото такова – от 10 % до 20 %. Такъв уран е „труден за производство“, но „Техснабекспорт“ работи по тази тематика с чуждестранните си партньори, отбелязва генералният директор на компанията.

От „Техснабекспорт“ смятат за перспективни проектите по преработка на регенериран уран. „Вече имаме успехи и пример за това е голям договор с французите“, казва той.

Основната дейност на „Техснабекспорт“ касае износът и вносът на ядрени материали, технологии, оборудване на инсталации, специални неядрени материали и свързаните с тях услуги, а също производството и преработката на ядрени и радиоактивните материали „Техснбекспорт“ принадлежи към Атоменергопром“, влизащ в структурата на държавната корпорация „Росатом“. Портфейлът от поръчки на компанията през 2019 г. е 16 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща