С 1 трилион евро ЕС стартира плана си в подкрепа на Зелената сделка

Планът ще включва механизъм, предназначен да помогне на регионите, които са най-засегнати от прехода

Енергетика / Свят
3E news
1802
article picture alt description

Европейският съюз планира да отдели една четвърт от бюджета си за справяне с изменението на климата и е създал схема за прехвърляне на 1 трилион евро за инвестиции, за да направи икономиката все повече съобразена с околната среда в следващите 10 години.

Инвестиционния план на Европа ще бъде представен по-късно днес, и ще бъде финансиран от бюджета на ЕС и частния сектор. Той има за цел да предостави на идеята на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Зелената сделка, която да развие общността до ниво, при което през 2050 г. ЕС ще бъде първият в света въглеродно-неутрален континент. Това стана ясно по време на пресконференция в Европейския парламент на Хърватското председателство с участието на председателя на ЕП Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Планът ще включва механизъм, предназначен да помогне на регионите, които са най-засегнати от прехода към по-чисти индустрии, въпреки че всички държави-членки на ЕС ще имат право на субсидии.

AP припомня, че Фон дер Лайен, който встъпи в длъжност през декември, направи борбата срещу изменението на климата приоритет на нейния мандат.

Сегашният план на ЕК трябва да определи как ще плати за преход към икономика в който има баланс между количеството отделени въглеродни емисии абсорбираното им количество.

Като част от тази цел ще бъде очертано и как ще стане как ще подкрепи регионите, които разчитат силно на въглища, за да извършат прехода, без да поставят несправедливо бреме за своите икономики. Зелената сделка на ЕС е насочена към намаляване на емисиите на парникови газове, растежа на зеления и въглеродния неутралитет до 2050 г. Той също така включва цели за биологично разнообразие и защита на дивата природа.

Докато Зелената сделка цели да постигне въглероден неутралитет в Европейския съюз до 2050 г., ЕС също наскоро увеличи целта си за намаляване на емисиите за 2030 г. до 50% до 55% в сравнение с нивата от 1990 г.

Една държава-членка на ЕС - Полша, досега отказва да се съгласи с текущия график поради зависимостта на икономиката си от въглища. В момента 80% от енергията на Полша се произвежда от въглища.

Фонд за справедлив преход

Фон дер Лийен заяви, че преходът трябва да "не оставя никой след себе си" и за да помогне на държавите като Полша да се убедят в борбата с климатичните цели на ЕС“. Именно затова ще бъде създаден специален Фонд за справедлив преход. Очаква се той да бъде за 100 милиарда евро и да е в подкрепа на регионите да преминат по-плавно от изкопаемите горива към нови източници, без да навредят на икономиките си.

Днес следобед Европейската комисия ще определи Европейския инвестиционен план за зелени сделки и Механизма за справедлив преход.

В сряда следобед членовете на ЕП ще се произнесат по Зелената сделка и ще гласуват резолюция по темата. Това ще се случи по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург.

ЕС има за цел Зелената сделка да залегне в първия европейски „Закон за климата“, който да бъде приет до март тази година, което според него ще определи условията за преход, ще осигури предвидимост за инвеститорите, и гарантира, че преходът към въглероден неутралитет ще е необратим.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща