Строителството на „Турски поток“ за Република Сръбска ще започне през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
426
article picture alt description

Република Сръбска ще получава газ по специално отклонение от тръбата на „Турски поток, като дейностите по строителството на газопровода стартират през следващата година. Това заяви в понеделник вечерта министъра на енергетиката и минната промишленост на страната Петър Джокич.

„Република Сръбска е готова за проекта, вече взехме всички необходими решения за този проект, в правителството през месец май, а в общините – през юли, когато определяхме трасето на магистралата, която съединява Белград и Република Сръбска. Решихме, че трасето на газопровода ще минава по дължината на магистралата“ , е заявил Джокич, цитиран от агенция ТАСС.

„Дейностите (по строителството на съединяващият участък от „Турски поток“ до Република Сръбска р.ТАСС) стартират още през следващата година. Не можем да започнем строителството по-рано от строителството на магистралата, тъй като това е един проект. Имам предвид, че днес е положен камъкът в основата на магистралата, това означава, че вече проектът е активен, дейностите физически започнаха“, е казал министъра. Той е обяснил, че в Република Сръбска, освен в Биелина, Зворник и части от Източно Сараево няма газоснабдяване, като в последните два града газификация има още от 70-те години на XX век.

По думите му, проектът има много голямо значение за страната. Министърът е отбелязал, че веднага след завършването на сръбския участък на „Турски поток“ ще започне строителството на тръбата за Република Сръбска. „Това е проект, на който възлагаме големи надежди“, е повторил той.

Договорката с „Газпром“

Ръководството на Република Сръбска и компанията „Газпром“ по-рано се договориха за газифицирането на републиката. На среща между председателя на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, президента на Република Сръбска Желка Цвиянович с председателя на „Газпром“ Алексей Милер беше постигната договореност за доставка на газ. Предполагаше се, че осъществяването на проекта ще започне през есента на тази година и ще стане чрез строителството на „Турски поток“ към Република Сръбска. Освен това на срещата бе обсъден и въпросът за газифициране на столицата на Република Сръбска – Баня Лука и строителството на газова ТЕЦ в страната. Додик по-рано заяви, че Република Сръбска смята да построи разклонение на газопровода „Турски поток“ от Биелина до Баня Лука.

Сръбският участък

Съседна Сърбия започна строителни дейности по своя участък от газопровода по-рано, без да дочака завършването на дейностите по българският участък. Реализацията на проекта за строителството в Сърбия на газопровода от границата с България до границата с Унгария се извършва от съвместното предприятие между „Газпром“ и „Сърбиягаз“ Gastrans d.o.o. Novi Sad . Газа по сръбския участък на „Турски поток“ ще започне да се доставя до края на април 2020 г.

Предполога се, че сръбският участък на „Турски поток“ ще започва от град Зайчар на границата с България и ще пресича границата с Унгария в близост до град Хоргош. Входната мощност, според очакването е за около 13,88 млн. куб м газ на ден, а изходната – около 10 млн.куб м.

Проектът за„Турски поток“ предвижда строителството на  газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Първата тръба ще бъде предназначена за снабдяване на турския пазар, а втората за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща