Страните от ОПЕК и извън картела се подготвят за алианс

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
540
article picture alt description

Страните от ОПЕК и извън картела са доволни от успеха на действащото към настоящия момент споразумение, при което в рамките на почти две години те ограничават добива с цел стабилизиране на петролния пазар и са решили да формализират отношенията си за безсрочна основа.
Според проекта на устава,  бъдещата организация се предлага да се нарича алианс, като в него на ОПЕК се отдава ролята на подкрепяща организация. Предполага се, е алиансът ще съществува на принципите на доброволно изпълнение на задълженията, приети на високо ниво и които не водят до каквито и да са юридически права и задължения между страните участнички. Алиансът няма да ограничава или да влияе върху правата на страните при управлението на природните им ресурси.


Целта на организацията ще бъде насочена към установяване на междуправителствена платформа за съдействие на диалога сред страните - участнички и по-нататъшно утвърждаване на сътрудничеството при формулиране на мерки, насочени към стимулиране на стабилността на петролния пазар, а също така и за технологично сътрудничество.

Всички страни, според документа ще богат да членуват в организацията, като за това ще е необходимо само писмо за намерения и ако няма против – членството ще е възможно. Оценка на пазара се предвижда да се прави в рамките на министерска среща поне два пъти годишно. Това включва и мерки за действие. Сега в ОПЕК членуват 15 страни.
 

Поредното заседание на техническата мониторингова комисия към ОПЕК+ ще се проведе на 20 февруари във Виена, съобщават източници от ОПЕК. Членовете на комисията ще обсъдят резултатите от изпълнението от страните от обединението на условията по сделката за ограничение на добива и ще подготвят доклад.


В допълнение на 18 – 19 февруари страните от ОПЕК ще проведат в основния офис на организацията във Виена обсъждане на техническо ниво на проекта за безсрочно сътрудничество във формата ОПЕК+. Документът ще бъде представен в хартиен формат и е възможно на 22 февруари обсъждането да продължи и със страните извън ОПЕК на техническо ниво. Обсъжданията може да продължат до априлските заседания на ОПЕК и всички страни от ОПЕК+.


Едновременно с това ОПЕК+ работи и над проект за споразумение за безсрочно сътрудничество на вече образувания алианс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща