Страните от ЕС са готови за започване на търговски преговори със САЩ

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
681
article picture alt description

Министрите на страните от ЕС в понеделник одобриха решението за започването на преговори със САЩ по въпросите, свързани с търговията, съобщава агенция Bloomberg. Преговорите в частност ще касаят въпросите за намаляване на взаимните мита на стоките за промишлено производство, отбелязва от своя страна телевизия Sky News.
Единствената страна, гласувала срещу преговорите е Франция.

Нежеланието на Франция за търговски преговори със САЩ е свързано с решението на Вашингтон за излизане от Парижкото споразумение за климата. Президентът на Франция Еманюел Макрон по-рано каза, че ЕС не трябва да води преговори от подобен род със страните, които не са част от климатичното споразумение. Търговското споразумение, което трябва да се сключи от ЕС трябва да получи одобрение от всички страни членки на съюза, тъй като в бъдеще Париж може да блокира подобна сделка, отбелязва също Sky News.

За преговори със САЩ се застъпва основно Германия, която би искала да избегне митата от САЩ върху производството на Volkswagen, BMW и Daimler.

Преговорите между САЩ и ЕС ще се провеждат на фона на растящото напрежение в отношенията между страните, става ясно от публикацията на Bloomberg. Така например неотдавна САЩ обвиниха ЕС в затягането на сроковете за началото на преговорите.  Американският президент Тръмп заяви, че в случай на провал на преговорите, е готов да въведе санкции срещу европейските автомобили. През юли 2018 г. Тръмп при преговорите с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер се договори за ликвидиране на митата и субсидиите за промишлената продукция н стоките от ЕС и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща