Сп. „Експерт“: Германия все пак защити „Северен поток 2“ от Газовата директива на ЕС

Енергетика / Свят
3E news
749
article picture alt description

На 13 ноември депутатите от Бундестага приеха изменения в германското законодателство, които позволяват да се изведе проектът „Северен поток 2“ извън границите на Газовата директива на Европейския съюз. „Законът променя газовите отношения“, се казва в съобщението на уебсайта на германския парламент. „Целта му е да разпространи правилата на вътрешния пазар на природен газ до взаимодействие с държави-членки на ЕС и държави извън ЕС. В бъдеще регулаторните изисквания следва да се прилагат до сухопътните или морските граници на държавите-членки на ЕС. “ В същото време могат да се правят изключения за газови проекти по отношение на изискванията за спазване на директивата за газ в ЕС за период до 20 години, пише руското списание „Експерт“, цитирано от Агенция Фокус.

Ясно е, че одобрените изменения към Energiewirtschaftsgesetz („Закон за енергетиката“) ще се прилагат за участъка „Северен поток 2“, разположен в териториалните води на Германия: това са последните 12 морски мили от газопровода. Законопроектът вече беше поставен на гласуване на 7 ноември, но нямаше достатъчно гласове за приемането на документа.

Фактът, че Бундестагът одобри законопроекта, който позволява проектът „Северен поток 2“ да бъде защитен от ограниченията по Газовата директива на ЕС, предполага, че Германия е готова да продължи да увеличава потреблението на руски газ и е изгодно за нея да има газопровод на своята територия, обяснява главният стратег в „Универ Кепитъл“ Дмитрий Александров. Дори най-непоколебимата страна, Дания, която забави изграждането на Потока с две години и забрани строителните работи през своята територия поради опасения от влошаване на околната среда, подписа необходимите документи в края на октомври и се съгласи да предостави континенталния си шелф.

Европа все по-често започва да преминава към използване на газ вместо нефт и през следващите 20 години обемът на доставките от Русия може да се увеличи с повече от 26 милиарда кубически метра, смята анализаторът. Освен това германската икономика сега изпитва негативни рецесионни фактори, производството в преработващата промишленост сериозно намалява в Германия, а ситуацията на пазара на труда се влошава, докато БВП намалява. Следователно страната ще поддържа отношения с руската страна, опитвайки се да установи от своя страна износа на стоки.

Фактът, че германските законодатели защитават руския газопровод и неговата организационна структура, може да говори не само за успеха на руските външнополитически ведомства, но и за това, че германците защитават личната си печалба, а именно инвестициите, които са направили в „Северен поток 2“, сигурен е експертът Александър Пахомов. Това са около 2 милиарда евро, които не могат да бъдат оставени на милостта на съдбата, ако, например, Третият енергиен пакет на ЕС би попречил на запълването на газопровода.

Самата идея (която е заложена в енергийния пакет), че производителят на газ и тръбопроводният оператор трябва да бъдат независими един от друг е твърде утопична, тъй като оперативното производство на газ и транспортирането му са много тясно свързани, смята експертът. Германия, получавайки директно големи количества газ от Русия, може да се превърне в своеобразен нов газов хъб и да замени австрийския хъб в Баумгартен на тази позиция. Основният политически въпрос, около който се води борба, е дали украинската газопреносна мрежа ще получи някакъв значителен обем?

Вероятно, предполага Александър Пахомов, все пак ще останат 10-15 милиарда кубически метра газ, но в същото време Газпром ще получи много силна преговорна позиция и ще може да диктува условията си на Украйна. Следователно лобистите от противоположната страна също не щадят време, усилия и пари. Оставащият транзитен обем и печалбата от него няма да са достатъчни нито за текущата експлоатация, нито за подновяването на дълготрайните активи на тръбопровода, които са критично остарели. Сега около 60% от тръбопроводите на украинската ГТМ работят в продължение на повече от 30 години, повече от 20% от тръбопроводите се нуждаят от спешна подмяна.

ЕС, смята експертът, има двойна изгода: ще намали зависимостта си и от руския, и от украинския транзит и ще може по-агресивно да се пазари за цената на суровината. Остава малък шанс, смята той, Украйна да може да вземе на заем пари за модернизацията на газопроводите си, но предвид високото ниво на „корупционния данък“ ще бъде много трудно да се осъществи такава мащабна операция, прогнозата в сегашните условия може да бъде умножена по няколко пъти и кредиторите няма да го направят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща