Себестойността на добива на петрол в Русия е 40 долара за барел, в Саудитска Арабия - под 10 долара

Енергетика / Свят
3E news
1015
article picture alt description

Прагът на рентабилност на новите проекти по добив на петрол в Русия на сушата започват при цена на Brent над 40 долара за барел, което е повече, отколкото в страните от Близкия Изток, но по-малко, отколкото в САЩ и страните от ОНД, става ясно от проспекта за емитирането на акции на най-голямата в света компания за добив и експорт на горива Saudi Aramco, цитирана от международните агенции.

В документът на компанията, подготвен за IPO се посочват данни за средното откупуване на добивните проекти, като се дават примери с различни страни. Изчисленията са на база на данните за първото тримесечие на 2019 г. за новите проекти на сушата след облагането с данъци при норма на възвръщаемост от 10 %.

От графиките става ясно, че най-евтин излиза добивът в самата Саудитска Арабия, където той е възможен дори и при цена на петрола сорт Brent под 10 долара за барел. В границите до 30 долара за барел е възможно откупуване в съседните страни – Кувейт, Ирак, ОАЕ и Иран.

Според мнението на консултантът IHS Markit, автор на изчисленията, публикувани в проспекта в събота, в Русия себестойността на новите проекти на сушата започва при цена от 40 долара за барел. Общият диапазон на себестойност  в графиката варира от 10 долара до 70 долара за барел, което поставя руските проекти в средата на рейтинга, отбелязва и руската ТАСС. По-скъпи от руските проекти са аналогичните такива в САЩ, Венецуела, Казахстан, Азербайджан и редица страни от Африка. Долната граница за себестойност  на руските проекти е 30 долара, а горната – 60 долара. З САЩ този диапазон е при 30 долара и 80 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща