Световният пазар за биогаз и биометан е с голям потенциал за растеж

Енергетика / Свят
3E news
1153
article picture alt description

В света се използва много малка час от биогаза и биометана. Това се казва в доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ)  „Прогноза за биогаза и биометана. Перспективи за ръст“.

В света през 2018 г. са били произведени 35 млн. тона (нефтен еквивалент) биогаз и биометна, което е малка част от потенциала. Газът обаче произведен от органични отпадъци може да замести около 20 % от днешното световно потребление на газ, сочат изчисленията на МАЕ.

Съвременното общество и икономиката произвеждат все по-големи количества органични отпадъци, които могат да се използват за производството на биогаз и биометн, чисти източници на енергия, които са с многобройни потенциални ползи за устойчивото развитие, отбелязват от агенцията. Биогаза е добър източник на енергия и отопление за местните общности и чисто гориво за приготвяне на храна от домакинствата. Преобразуването му в биометан създава продукт, съчетаващ всички предимства на природния газ с нулеви емисии

„Биогаза и биометана могат да играят важна роля в бъдещето на устойчивата енергетика, но към настоящия момент ние не използваме тази възможност за намаляване на отпадъците и емисиите“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Според него правителствата може да осигурят необходимите условия за развитието им, с което те да допринесат за транспорта, селското стопанство, околната среда.

Според МАЕ обемът на суровините за производство на биогаз/биометан през 2040 г. в света ще нараснат с 40 %.

Газа с биологичен произход сега е по-скъп от природния, но според прогнозите разликата в разходите в разстояние на времето ще намалее. Отчитането на евентуалните емисии от въглероден диоксид и метан също може да изиграят роля за повишаването на конкурентоспособността на биометана. Средната цена на биометана, произвеждан днес е около 19 долара за 1 млн. Btu, без да се отчитат някои допълнителни разходи за подготовка за пускането му в газовите мрежи. Според доклада още днес може да бъдат произведени около 40 млрд. куб м по цени, съпоставими с вътрешните цени на природния газ.

Производството и използването на  биогаза и биометана отговаря на принципите на кръговата икономика, в която ресурсите се използват рационално, повторно и в рамките на които може да се удовлетвори растящото търсене на енергия чрез екологично устойчиви методи, смятат от МАЕ.

„След като правителствата се стремят да ускорят прехода към чиста енергия, те не трябва да забравят за важността на нисковъглеродните газове, такива като биометана и биогаза. Заедно с другите предимства биогаза и биометана ще въвлекат и жителите в селата, селскостопанските предприятия в процеса за преобразуване на енергийния сектор“, смята шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Докладът може да прочетете на: https://www.iea.org/reports/outlook-for-biogas-and-biomethane-prospects-for-organic-growth

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща