„Росенергоатом“: Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе пуснат в експлоатация 30 дни по-рано

Енергетика / Свят
3E news
646
article picture alt description

Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 бе пуснат в търговска експлоатация 30 дни по-рано от планираното. Разрешението за това бе дадено от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор - „Ростехнадзор“.

 „Стотици атомни специалисти допринесоха за осъществяването на този проект. Енергийната система на Русия е допълнена с нов мощен източник. Сега имаме референтен проект на АЕЦ с два енергоблока, който да предложим на чуждестранните пазари“, заяви първият заместник генерален директор по оперативно управление на „Росатом“ и президент на Групата компании „АСЕ“ Александър Локшин.

„Натрупахме огромен опит при строителството, организацията на производство, поръчките, доставките и финансирането при непрекъснато повишаване на ефективността. Това е решаващо за покриване на изискванията на модерните пазари и за предизвикателствата при изграждане на АЕЦ“, добави той.
ВВЕР-1200 е водещ реактор на „Росатом“ от поколение „три плюс“ и единствен подобен в света, който се строи серийно. Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 е третият  от поколение „три плюс“, работещ в Русия.

Пускането на реактора увеличава дела на атомната енергия в мрежата на Централна Русия до 27%, като по този начин се предотвратява изпускането средно на четири милиона тона парникови емисии в атмосферата.

Иновативният енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 има редица икономически предимства в сравнение с предишното поколение (ВВЕР-1000). Той е 20% по-мощен, изисква 30-40% по-малко оперативен персонал, а животът му е с продължителност от 60 години, с възможност за удължаване с още 20 г.
Финландия, Унгария, Китай, Бангладеш и Беларус вече избраха проекти за изграждане на реактори от поколение „три плюс“ с руски дизайн. Днес „Росатом“ строи 36 енергоблока с реактори ВВЕР по света, които се намират на различни етапи от осъществяването си.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща