„Росатом“ ще участва в търга за доставка на метален уран в Чили

Енергетика / Свят
3E news
387
article picture alt description

„Росатом“ възнамерява да участва в търга за доставка на метален уран за изследователския реактор в Чили, заяви пред РИА „Новости“ директорът на „Росатом Латинска Америка“ Иван Дъбов.

„Искаме да продължим доставките на метален уран за техния изследователски реактор. Чакаме да бъде обявен търга, което ще се случи през 2020 г. или през 2021 г.“, уточни той.

Преди година „Росатом“ и Чилийската комисия за атомна енергия подписаха меморандум за разбирателство за мирното използване на атомната енергия, което включва модернизация и удължаване на живота на изследователските реактори в Чили. В столицата Сантяго има два изследователски реактора - RECH-1 (5 мегавата) и RECH-2 (2 мегавата), който в момента е спрян. Властите в страната все още не са решили дали да усъвършенстват реактора или да построят нов.

„Русия е готова да изгради изследователски реактор в Чили като част от Центъра за ядрени технологии, но решението остава на латиноамериканските партньори“, заяви Евгений Пакерманов, ръководител на компанията „Русатом Овърсиз“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща