„Росатом“ очаква през есента на 2021 г. да получи лиценз за строителството на 4-ти блок на АЕЦ „Аккую“

Енергетика / Свят
3E news
594
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ разчита, че през есента на 2021 година ще получи лицензия за строителството на четвърти блок на първата в Турция атомна електроцентрала – АЕЦ „Аккую“. Това е съобщил първият заместник-председател по развитието на международния бизнес на държавната корпорация Кирил Комаров на пресконференция.

„Що се касае за лицензията за четвърти блок на Аккую“, ние сме подали всички документи през месец май тази година. Това ще бъде последната лицензия, която трябва да получим. Това отнема обичайно малко повече от година, затова смятам, че през есента на 2021 година може спокойно да очакваме лицензията на четвърти блок“.

„Росатом“ планира да отлее първия бетон на трети блок на АЕЦ „Аккую“ през есента на следващата година.

Неотдавна беше издадено разрешение за изграждането на блок №3, но преди това ние вече работехме по трети блок, за който имахме ограничено разрешение за дейностите, касаещи неядрения характер. „Първият бетон“, смята, че ще бъде през есента на следващата година“, е казал Комаров.

АЕЦ „Аккую“ е осъществява от компанията „Аккую Нуклеар“ на основата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през месец май 2010 година. След завършване на строителството централата с установена мощност от 4800 МВт ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща