Путин: Русия няма да използва технологиите за добив на шистов нефт и газ, тъй като са вредни за екологията

Енергетика / Свят
3E news
976
article picture alt description

Русия няма да използва технологиите за добив на шистов нефт и газ, тъй като са вредни за екологията, заяви президентът на страната Владимир Путин в рамките на форум на ВТБ Капитал.

Днешните технологии за добив на шистов нефт и газ без преувеличение са варварски, те унищожават екологията. В някои райони, където се добива шистов нефт, от крановете не тече вода, а черна слуз. Нямаме нужда от такъв добив, независимо от всички възможни предимства и никога няма да тръгнем към него“, е заявил руският президент.  „Ние имаме възможности и на шелфа, и на територията, на земята, затова нямаме нужда от подобно нещо. И основното, което е – няма нужда от увеличаване на предложенията на световния пазар“, е допълнил президентът.

„Що се касае до добива в самите Съединени Щати, то да те са експортьори,  ние виждаме това добре, разбираме, те заемат определени ниши, но не нашите“, е подчертал още Путин. Той е отбелязал също така, че и според мнението на руските експерти шистовото производство в САЩ вече е стигнало своя връх и затова не се прогнозира сериозен ръст.
„Чувстваме се спокойно, уверено и ще се развиваме“, е отбелязал той.

Преди ден стана ясно, че темата за шистовия добив, а и за втечнения природен газ е била и сред темите, обсъждани от ръководството на руската компания „Газпром“.

Делът на САЩ в световния добив на газ от шисти през 2018 г.  бил над 95 %. Според актуалните прогнози в дългосрочен план страната ще остане основен производител.

Обемът на добив на шистов газ извън границите на Северна Америка, според очакванията дори и след 2030 година няма да окаже влияние върху конфигурацията на световния газов пазар и перспективите за развитие на експортната дейност на „Газпром“, се казва в публикуваните материали от заседание на съвета на директорите на руската газова компания. На заседанието е било отбелязано също така, че Великобритания е единствената страна в Европа, където преди време са осъществявани опити за шистов добив на газ и е претърпяла земетресения. В резултат, в страната съществуват редица законодателни пречки, които не дават възможност за търговски добив на газ от шисти.

За „Газпром“, предвид значителните икономически и екологични предимства на природния газ от традиционните находища и количеството на проучените запаси, добивът на шистов газ е нецелесъобразен както в средносрочно, така и в по-дългосрочно бъдеще.

По отношение на тенденциите за втечнения природен газ е отбелязан ръст на окончателните инвестиционни решения. От септември 2018 г. до октомври 2019 г. са взети окончателни инвестиционни решения за нови LNG-проекти в Северна Америка, Русия и Африка, което е рекорд за цялото време от развитието на този сектор. Едновременно с това, според независими прогнози, нивото на ръст на пазара през следващото десетилетие ще се окаже съпоставимо с аналогичните данни на настоящото десетилетие.
Според оценката, през 2030 г. Русия ще стане един от лидерите по пускане в експлоатация на нови мощности за втечнен газ. Най-голям принос за увеличаването на вноса на LNG в света ще имат страните от Азиатско-Тихоокеанския регион – 60 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща