Прогнозата на Бил Гейтс: За колко време ще бъде победен коронавирусът

В края на януари Фондацията Бил и Мелинда Гейтс поради 100 милиона долара за борба с COVID-19

Икономика / Свят
3E news
1178
article picture alt description

Бил Гейтс, съосновател и бивш управител на Microsoft, призова хората да останат спокойни пред лицето на пандемията на коронавируса. Наскоро милиардерът публикува в Twitter снимка с надпис: „Работя от къщи“, след което той отговори на въпроси на потребителите на Reddit (световна социална мрежа за новини) относно социалното дистанциране, създаването на ваксина и икономическите последици от коронавируса.

На въпрос: колко дълго ще продължи пандемията? Гейтс отговори, че ефективният контрол на COVID-19 в САЩ изисква карантина до 10 седмици и тестове. Милиардерът каза още, че при този модел ще има много по-малко случаи на заболелите и САЩ ще имат възможността да се отворят отново към света.

От много години Гейтс се занимава с проблемите на здравеопазването като част от дейността фондацията с нестопанска цел Бил и Мелинда Гейтс. Един от най-богатите на пранетата наскоро обяви, че напуска борда на директорите на Microsoft, която той и Пол Алън основават през 1975 г., както и Berkshire Hathaway, основана от Уорън Бъфет. След това ГТейтс уточни, че иска да се съсредоточи повече върху филантропията.

В края на януари Фондацията Бил и Мелинда Гейтс обяви, че ще дари 10 милиона долара за борба с коронавируса, а няколко дни по-късно увеличи тази сума до 100 милиона долара. В съобщението на фондацията се казва, че до 20 милиона долара ще бъдат изразходвани за идентифициране, изолиране и грижа за болните, а още 20 милиона долара ще бъдат изпратени на здравните власти в Азия и Африка за разработване на центрове за спешна помощ и предприемане на мерки за наблюдение на болести. Останалите 60 милиона долара ще бъдат изразходвани за създаване на ваксина.

Съоснователят на Microsoft заяви, че с правилните действия, включително тестване и социално дистанциране за 2-3 месеца, развитите страни трябва да избегнат високите нива на зараза. Гейтс вярва, че икономическите щети ще бъдат по-големи в развиващите се страни, където капацитетът на болниците е много по-нисък и е невъзможно да се извърши социално дистанциране толкова ефективно, колкото в развитите страни. В отговор на въпрос какво могат да направят американците, за да помогнат на други хора в страната, Бил Гейтс призова само да се запази спокойствие, въпреки обстоятелствата.

Миналата година, по време на подобно интервю за Reddit, Гейтс беше помолен да посочи основната заплаха за човечеството. Тогава той посочи големите макар и малко вероятни инциденти, включително пандемия. Гейтс припомни испанската грипна епидемия (1918 - 1919), която най-вероятно е най-масовата грипна пандемия в човешката история, както по отношение на броя на заразените хора, така и по броя на смъртните случаи.

Гейтс отбеляза, че възможността на хората да се движат по света в съвременни условия допринася за по-бързото разпространение на инфекциите, отколкото това е ставало през миналия век.

„Трябва да можем да разширим много бързо мащабите на диагностицирането, лекарствата и ваксините, казва Гейтс. - Има технологии, които могат да се справят добре, ако се направят правилните инвестиции. Страните могат да работят заедно. Създадохме CEPI (Коалиция за иновации в епидемиите, която свърши известна работа в областта на ваксините, но те трябва да бъдат финансирани на по-високо ниво, за да има резервни производствени мощности за целия свят."

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс плати за закупуването на 15 000 медицински молекули за тестване като потенциално лекарство срещу коронавирус, написа Британският вестник „Гардиън“, позовавайки се на белгийското издание „Де Стандарт“.

Молекулите, които са активните съставки на съвременните антивирусни лекарства, бяха закупени от изследователския институт Scripps в Калифорния. Експертите се надяват да идентифицират молекулите, които могат да подтиснат активността на новия вирус.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща