Премиерът на Украйна не изключва „газова война“ с Русия

Енергетика / Свят
3E news
760
article picture alt description

Киев ще се договоря с Москва по газовият въпрос и в бъдеще, но е възможно това да става на фона на „газова война“. Това, коментирайки резултатите от срещата в „нормандския формат“ е написал на своята страница във Facebook премиерът на Украйна Алексей Гончарук.

„Ние постигнахме своята цел по газовия въпрос – изведохме въпроса за транзита на газ извън обсъждането на ситуацията в Донбас. Не се споразумяхме за договор, но това не би било и необходимо да стане в Париж. Украйна ще се договаря за газа и по-нататък, възможно – с „газова война“. Но ние сме напълно готови за това: нашите хранилища са пълни, нашата логика се подкрепя от ЕС и решението на Стокхолмския арбитраж, а „Северен поток 2“ не е построен“, пише Гончарук, цитиран от агенция Прайм.

Премиерът отбелязва, че Киев се нуждае от дългосрочен газов договор.

По-рано завърши първата от три години насам среща на лидерите на страните от „нормандската четворка“ (Франция,Германия,Русия,Украйна). По време на срещата, както бе съобщено предварително се е състояла и среща по въпросите за доставка и транзит на руски газ.

След края на срещата от изявлението на украинския президент Владимир Зеленски и на руския Владимир Путин стана ясно, че страните ще продължат да търсят вариант за продължаване на договорите за транзит и доставка на руски газ.

Както смятат експерти, съществува възможност Москва да се съгласи да се разплати с газ по решението на Стокхолмския арбитраж, но в името на това Киев да оттегли новия си иск за 12 млрд. долара и да отмени решението на антимонополния регулатор за сумата от 7 млрд. долара.

Очакването е новият договор да е за срок от 10 години, така, както настояваше и ЕК, както и обвързване на транзита с доставка на природен газ.  Количествата за транзит засега остават неясни, но ако се върнем към по-ранните преговори през годината става ясно, че руския газов концерн вероятно ще предложи транзит от 30 млрд. куб м и пряка доставка на поне 15 млрд. куб м природен газ. Въпросът е с какво ще се съгласи Украйна.

Както припомнят наблюдателите, двете страни ще трябва да съгласуват тези условия най-късно до 13 декември, когато приключва срокът за прием на заявки за резервиране на капацитет за украинската газотранспортна система за 2020 г. Сроковете са според европейските правила, към които Украйна се присъединява от 1 януари 2020 г.

Този срок обаче е твърде кратък и може би премиерът на Украйна има право да смята, че нов договор ще има но при условията на „газова война“. Освен това въпреки разговорите през миналата седмица във Виена украинските и руските преговарящи не постигнаха напредък по ставката за транзит на газ. От „Газпром“ бяха категорични, че тя е много висока. Все пак, напредък има.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща