Петролът стартира с поскъпване

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
413
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол във вторник се повишават след спада до най-ниското ниво за последните две седмици ден по-рано. Играчите на пазара очакват данните за състоянието на запасите от горива в САЩ от Американския институт за петрол (API) и министерство на енергетиката на САЩ, а също така месечните отчети на ОПЕК и МАЕ, които се очаква да бъдат публикувани по-късно през тази седмица.

Играчите на пазара коментират, че  макроикономическите показатели в момента са твърде малко. В момента пазарът се води от слухове за намаляване на добива от Саудитска Арабия.
Геополитическата ситуация продължава пък да остава твърде неясна и това се отразява при търсенето. Влияние върху пазара продължават да оказват събитията около Иран и Венецуела. Не на последно място пазарът поставя и резултатът от възобновените търговски преговори между САЩ и Китай.

Априлският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин поскъпва слабо с 0,8 % - до 62 долара за барел. Предният ден цената спадна с 1 % - до 61,51 долара за барел, което е най-ниското ниво от 29 януари.

Котировката на фючърса за петрола сорт WTI за март на  NYMEX се увеличи с 0,69 % - до 52,77 долара за барел. Според данните, през миналата сесия се отчита спад от 0,6 %, като търговията при този сорт завърши на нивото от 52,41 долара за барел, което е най-ниската цена от 28 януари

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща