Петролът стартира с повишение на цените

Енергетика / Свят
3E news
293
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол днес се повишават след подписване на междинното търговско споразумение между САЩ и Китай.

Стойността на мартенския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures и тази сутрин е на ниво от 64,49 долара за барел, което е с 0,49 долара или 0,77 % над цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в сряда цената на фючърса се понижи с 0,49 долара или 0,76 % до 64 долара за барел.

Фючърсът за петрола сорт WTI за февруари на NYMEX поскъпва с 0,45 долара или 0,78 % - до 58,26 долара за барел. При затварянето на предишната сесия, цената на договора бе 57,81 долара за барел, спадайки с 0,42 долара или 0,72 % в сравнение с предишната сесия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и заместник-председателят на Държавния съвет на Китай Лю Хе подписаха споразумение за първата фаза за уреждане на търговския спор между двете страни. Търговското споразумение предвижда Пекин да увеличи вноса на стоки от САЩ минимум с 200 млрд. долара в разстояние на две години. По данни на информационните агенции в замяна на това САЩ няма да въвеждат допълнителни ограничения по отношение на Китай. Министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза по-рано, ме първата фаза не предвижда отмяна на всички мита върху китайските стоки, като частично това може да бъде направено през втората фаза.

Преговорите с Китай за втората фаза по търговското споразумение вече текат, според  вицепрезидента Майк Пенс. Подробности обаче не се съобщават.

В сряда, след публикуването на данните за нивото на запасите от горива в САЩ цените на петрола паднаха до най-ниските нива от шест седмици.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща