Петролът стартира със спад на цените

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
540
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол намаляват умерено по време на азиатската търговия в понеделник, след увеличението през миналата седмица, като инвеститорите оценяват данните за увеличението на броя на сондажните платформи в САЩ.

Спазването на споразумението за ограничаване на добива на петрол от страна на ОПЕК, предвид спадът на производството в Либия и Венецуела бе в основата на пазара през миналата седмица. Както стана ясно от доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван предните дни, страните от ОПЕК са ограничили добива през месец март с 550 хил. барела на ден – до 30,1 млн. барела на ден.

В същото време в петък компанията Baker Hughes съобщи, че броят на действащите сондажни платформи в САЩ (според данните от миналата седмица) са се увеличили с 2 броя – до 833. Това от своя страна се приема като сигнал за увеличаване на добива в САЩ на фона на повишението на цените през последната седмица.
Влияние върху пазара оказват и данните състоянието на световната икономика, както и прогнозите за развитие.

Фючърсът за юни за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон тази сутрин стартира с понижение от 0,21 долара или 0,29 % - до 71,34 долара за барел. В петък при търговията цената на Brent се повиши с 0,72 долара или с 1 % и при закриването бе 77,55 долара за барел.
Стойността на фючърса за WTI за месец май по време на търговията на NYMEX тази сутрин се понижава с 0,32 долара или с 0,50 % - до 63,57 долара за барел. В петък WTI поскъпна с 0,31 долара или с 0,5 % - до 63,89 долара за барел.

Стойността на сорт Brent през миналата седмица се увеличи с 1,7 %, а WTI – с 1,3 %. Двата сорта завършиха седмицата в положителна територия за шеста поредна седмица, като според статистиката на наблюдателите, това не се е случвало от 2016 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща