Перките на вятърните турбини не могат да се рециклират и само се депонират в сметища

Енергетика / Свят
3E news
6503
article picture alt description

Остриетата на вятърната турбина могат да бъдат по-дълги от крилото на Boeing 747, така че в края на техния живот не могат просто да бъдат изхвърлени на боклука. Първо, трябва да се разреше голямото фибростъкло, използвайки диамантено острие, за да се раздели перката на три части, достатъчно малки, за да бъдат прискрепени към ремаркето на трактор. Общинското депо в американския град Каспър, Уайоминг, е последното място за почивка на 870 остриета, чиито дни с производство на възобновяема енергия приключиха. Частите от перките изглеждат като избелени кости от китове, сгушени една до друга, предаде в свой репортаж американската агенция Bloomberg.

"Това е краят за тази зима", каза техникът по отпадъците Майкъл Братволд, гледайки как булдозер заравя перките завинаги в пясъка. „Останалото ще бъде обработено при стоплянето на земята през пролетта“.

Десетки хиляди стари остриета слизат от стоманени кули по света и повечето няма къде да отидат, освен за сметищата. Само в САЩ около 8 000 броя перки ще бъдат премахвани през всяка в следващите четири години. Европа, която се занимава с проблема по-дълго, има около 3800 перки, които годишно трябва да се извеждат от експлоатация поне до 2022 г., сочат данните на BloombergNEF. И ще става все по-зле: Повечето са построени преди повече от десетилетие, когато инсталациите са били по-малко от една пета от това, колкото са сега.

Изградени да издържат на ветрове от силата на урагана, остриетата не могат лесно да бъдат смачкани, рециклирани или преместени. Това създаде спешно търсене на алтернативи на места, където липсват широки открити пространства.

В САЩ те отиват до шепа сметища, които ги приемат, в Lake Mills, Айова; Sioux Falls, Южна Дакота; и Casper, където те ще бъдат намесени в купчини, на 30 фута под земята. „Острието на вятърната турбина ще бъде там, в крайна сметка, завинаги“, казва Боб Кападона, главен оперативен директор на северноамериканския отдел на базираната в Париж Veolia Environmentnement SA, която търси по-добри начини за справяне с масовите отпадъци. „Повечето депа се считат за сухи гробница.“ „Последното нещо, което искаме да направим, е да създадем още повече предизвикателства пред околната среда.“, обясни Кападона.

За да предотвратят катастрофални промени в климата, причинени от изгарянето на изкопаеми горива, много правителства и корпорации обещаха да използват само чиста енергия до 2050 г. Вятърната енергия е един от най-евтините начини за постигане на тази цел.

Токът идва от турбини, които въртят генераторите. Съвременните модели се появиха след арабското петролно ембарго от 1973 г., когато недостигът принуди западните правителства да намерят алтернативи на изкопаемите горива. Първата вятърна централа в САЩ е инсталирана в Ню Хемпшир през 1980 г., а Калифорния разположи хиляди турбини източно от Сан Франциско през прохода Алтамонт.

Първите модели бяха скъпи и неефективни, въртяха се и бързо, и бавно. След 1992 г., когато Конгресът премина данъчен кредит, производителите инвестираха в по-високи и по-мощни дизайни на турбините. Стоманените им тръби се издигнаха на 260 фута височина и спуснаха снопове от остриета от фибростъкло. Десетилетие по-късно General Electric Co. направи своя 1.5 мегаватов модел - достатъчен, за да снабдява 1200 жилища дори и при силен бриз - с индустриален стандарт за производство.

Вятърната енергия е безвъглеродна енергетика и около 85% от компонентите на турбината, включително стомана, медна тел, електроника и предавки, могат да бъдат рециклирани или използвани повторно. Но остриетата от фибростъкло остават трудно могат да се изхвърлят.

При някои модели перките са толкова дълги, с размери на футболно игрище, големите платформи могат да се носят само една по една. А това прави транспортните разходи прекалено високи при пренасяне на дълги разстояния.

Учените се опитват да намерят по-добри начини да отделят фибровите влакна или да ги нарежат на малки парченца като им дадат нов живот като пелети или дъски. В Европейския съюз, където стриктно се регулират материалите, които могат да отидат на сметищата, някои остриета се изгарят в пещи на циментовите заводи или в електроцентрали. Но тяхното енергийно съдържание е слабо и неравномерно, а горящото фибростъкло излъчва много замърсители.

В пилотен проект миналата година, Веолия се опита да ги смила на прах и да извлича химикали от тях. „Измилихме няколко луди идеи“, каза Кападона. „Искаме да го направим това устойчив бизнес. Има голям интерес към това.", смятат специалистът.

Едно стартиране, Global Fiberglass Solutions, разработи метод за разграждане на остриетата и пресоването им в пелети и фибропластове, които да се използват за подови настилки и стени.

Компанията започна да произвежда проби в завод в Sweetwater, Тексас, близо до най-голямата концентрация на вятърни централи на континента. Планира и друг свой завод в Айова.

„Можем да обработваме 99,9% от острието и да обработваме около 6 000 до 7 000 остриета годишно в завода“, каза главният изпълнителен директор Дон Лили. Компанията от година трупа на склад остриета, готови да бъдат нарязани и рециклирани в случай на увеличаване на търсенето, каза той. „Когато започнем да продаваме на повече строителни материали, можем да вземем много повече остриета за тях. Сега просто подготвяме", заяви Лили.

Дотогава общинските и търговските сметища ще поемат по-голямата част от отпадъците, за които Американската асоциация за вятърна енергия във Вашингтон казва, че е най-безопасно и евтино да се депонират.

„Остриетата на вятърните турбини в края на експлоатационния си живот са безопасни за депа, за разлика от отпадъците от някои други енергийни източници и представляват малка част от общите твърди битови отпадъци в САЩ“, се казва в съобщението на групата.

Оттам посочват изследване на Института за електроенергийна изследователска дейност, според което изчисленията на всички отпадъци от остриета до 2050 г. биха се равнявали приблизително на 0,015% от всички твърди битови отпадъци, които отиват в депата само през 2015 г.

В Айова, Waste Management Inc. „работи в тясно сътрудничество с компании за възобновяема енергия, за да предложи решение за обработка, рециклиране и обезвреждане на крилата на вятърните централи“, казва Джули Кетчъм, говорител на компанията. Най-големият щатски превозвач за боклук получава до 10 камиона на ден с вятърни остриета на депото си в Lake Mills.

Назад в Уайоминг, в сянката на заснежена планина, се намира Casper, където вятърните централи представляват както възможностите, така и клопките в преминаването от изкопаеми горива. Градът e основан в началото на 19-ти век заради революцията при използването на петрола.

Надолу по пътя разпръснатите бунища на депото и дузина вятърни турбини леко се въртят на хоризонта. Те се извисяват над помпи, известни като кимащи магарета, които изтеглят нефт от кладенци. „Хората тук не обичат промяната“, казва Морган Морсет, барман в Frosty’s Bar & Grill. "Те виждат тези вятърни турбини като нещо, което пречи на въглищата и нефта."

Но градът получава 675 000 долара за съхраняване на перките на турбините за неопределено време, което може да помогне да се плаща за подобрения на детската площадка и други социални услуги.

Управителят на депото Синтия Лангстън заяви, че перките са много по-чисти за съхранение от изхвърленото оборудване от петролните компании и Casper е щастлив да вземе хилядите перки от трите вътрешни вятърни централи, собственост на PacifiCorp от Berkshire Hathaway Inc. Компанията на Уорън Бъфет, замества оригиналните лопатки и турбини с по-големи, по-мощни модели след десетилетие на работа.

Въпреки че признава, че погребването на остриета за вечно не е идеално, Братволд, специалният техник по отпадъците, беше изненадан от някои отрицателни реакции, когато снимката на някои стари остриета бе широко обсъждана в обществото през миналото лято.

В социалните медии плакатите издигнаха вариантите за невъзможността да рециклират нещо, рекламирано като добро за планетата, и предложиха предложения за повторното им използване и да се използват за известната гранична стена или за покрив за приют за бездомни.

“The backlash was instant and uninformed,” Bratvold said. „Критиците казаха, че смятат, че вятърните турбини трябва да са полезни за околната среда и как да могат бъдат устойчиви, ако се окажат на сметище?“. „Мисля, че постъпваме правилно.“

Междувременно Братволд и неговите колеги са заделили около половин дузина остриета и през следващите месеци те ще експериментират с методи за притискането им на по-малки парчета.

Те са опитвали бункери, оформяне на бряг около реката и дори ги смачкват с булдозера, но пръстта продължава да се изплъзват от гладките остриета. Има малко време за пробване. Идва пролетта и когато тя е тук, неумолимият поход на камионите с остриета ще се възобнови.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща