От полетата Karish и Tanin - на път да се добие първия газ през първото тримесечие на 2021 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
794
article picture alt description

Energean Oil и Gas plc, листвана на борсите в Лондон - FTSE 250, и в Tel Aviv - TA-90 E&P, с офшорни операции в Израел, Гърция и Адриатика възнамерява да обяви своите предварителни резултати за годината до 31 декември 2018 г. в четвъртък, 21 март 2019 г

Mathios Rigas, главен изпълнителен директор на Energean Oil & Gas коментира:

"2018-а беше много успешна година за Energean. Увеличихме приходите с 56%, като същевременно намалихме разходите за производство с 29%, постигнахме значителен напредък в нашите проекти за развитие и превърнахме значителни количества ресурси в резерви. От находищата в Израел Karish и Tanin сме на път да започнем добив на първия газ през първото тримесечие на 2021 година; осигурихме $ 12,9 млрд. в бъдещи приходи чрез 4,6 млрд. куб. м газ годишно от договорените продажби, като твърдо подкрепихме икономиката на проекта.Очаквам с нетърпение да продължим този положителен импулс през 2019 г., който ще включва сондирането на поне шест нови сондажи в нашата площ в Израел и Гърция, насочени към значително увеличаване на резервите, ресурсите и добива.В Израел продължаваме да виждаме нарастващо търсене на нашия газ и се стремим да запълним свободните капацитети от 3,4 млрд. куб.м. Продължаваме да се насочваме към възможности за увеличаване на стойността в средиземноморския регион и да се стремим да постигнем реализирания през последното десетилетие растеж.“

Следващият важен етап ще бъде мобилизирането за сондиране в полето Stena през февруари 2019 г. преди пускането на сонда в Karish North през март.

 

Програма за сондиране през 2019 г.

Програмата за сондиране на компанията за 2019 г. ще бъде насочена към 2.3 Tcf брутни перспективни газови запаси и е приведена в съответствие с нейната стратегия за проучване с достъпни запаси, които могат да бъдат бързо, икономически и безопасно монетизирани. Пробиването на трите сонди за развитие на Karish Main ще последва веднага Karish North и завършването се очаква до края на 2019г.

Проучвателният компонент на сондажите в Karish Main се състои от сондиране в по-дълбоките пясъчни хоризонти, които са доказани в находището Tamar (горните D пясъци) и откритието Aphrodite (по-ниски D пясъци). Energean вярва, че сондирането в Karish Main предлага допълнително повишение отвъд това, отразено в независимите оценки на NSAI.

След подписването на I.P.M. Beer Tuvia (“IPM”) - споразумение за продажба на газ, обявено на 2 януари 2019 г., Energean подписа GSPAs /общо споразумение за продажби/ за 4,6 BCM /година от неговото плаващо съоръжение за съхранение, добив, обработка и разтоварване на нефт и газ FPSO2 от Karish и Tanin, който се изгражда с общ капацитет от 8 BCM/година и има за цел да запълни оставащите 3.4 BCM /година, с резервни мощности в средносрочен план, които според него ще осигурят атрактивни допълнителни икономии.

Energean смята, че споразумението ще допринесе за приходи в размер на приблизително $0,9 млрд. за срока на договора, като общите приходи ще достигнат $12,9 млрд. през целия живот на полетата.

Energean продължава да следи силно нарастващото търсене на газ. Приватизацията на електроцентралата Alon Tavor /Алон Тавор продължава и се очаква да създаде допълнителни възможности за продажба на газ на вътрешния пазар. Energean също оценява възможностите за износ на ключови регионални пазари.

 

Гърция

През 2019 г. Energean очаква да добива средно между 5000 и 6000 bopd. Диапазонът се определя от предположенията за ефективността на находището Epsilon Extended Reach, времетраенето и изпълнението на сондажите през 2019 г., ремонтните дейности и миналото представяне, исторически резултати/спад на съществуващия сондаж. Energean продължава да се стреми през 2021 г.към добив на повече от 10,000 bopd.

Първият петрол от находището Epsilon Extended Reach се очаква през първото тримесечие на 2019 г. Програмата за сондиране през 2019г. в Prinos ще съдържа поне два допълнителни сондажа, които ще бъдат пробити от собствената сондажна система на Energean. Очаква се развитието на платформата за сондиране Epsilon Vertical Well Platform в рамките на договора EPCiC с GSP да достигне първия петрол в края на 2019г.

 

Финансова и корпоративна актуализация

Energean започна да се търгува на фондовата борса в Тел Авив на 29 октомври 2018 г. Акциите са напълно прехвърляеми и взаимозаменяеми между двата пазара и не е издаден нов капитал във връзка с регистрацията. Energean бе допуснат до Индекса на Тел Авив 90 на 4 януари 2019 г. и понастоящем е включен в размер на 20% от очакваното цялостно претегляне.

 

youroilandgasnews

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща