Около 55 % от електроенергията в Германия през миналата седмица е била от вятър

Енергетика / Свят
3E news
1624
article picture alt description

По данни на сайта energy-charts.de на Института за слънчеви енергийни системи (Fraunhofer ISE), за миналата седмица (17 – 23 февруари) производството на електричество в Германия вятърната енергетика е било от порядъка на 55 %. Очаквано, това се дължи на ветровитото време.

Общият дял на променливите ВЕИ като слънцето и вятъра е съставлявал около 59 процента.

Дела на възобновяемите източници на енергия като цяло е съставлявал нас 69 % от седмичното производство на немската енергийна система. Това е абсолютен рекорд, който не е поставян през нито една от предишните седмици. Предишният рекорд е бил регистриран през месец март 2019 година. Тогава през един от неделните дни дела на ВЕИ е достигнал 65,8 %.

Данните отразяват нето производството на електроенергия. Потреблението от самите електроцентрали, а къща така производството на промишлените предприятия за собствени нужди.

Както става ясно при настоящата технологична структура електроенергетиката на една от най-големите енергийни системи работи с висок дял от променливи ВЕИ и все пак успява да осигури без проблем енергоснабдяването за потребителите. Според данните от миналата година, както е известно установените вятърни мощности в Германия през миналата година (на сушата и в морето) е била от порядъка та 61,5 ГВт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща