Никоя страна от Г-20 не се справя достатъчно добре, за да ограничи измененията в климата

Енергетика / Свят
3E news
987
article picture alt description

На последното събрание Г-20 обеща да работи за справяне с изменението на климата и „изграждане на по-екологично устойчиво и приобщаващо бъдеще“, но настоящите политики не са в съответствие с целта на Парижкото споразумение за поддържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий до 2100 г. На годишната си среща на върха в Рияд Групата на 20-те най-развити и добре развиващи се икономики се ангажира да се справи с въпроса за изменението на климата.

Данните от Доклада за прозрачност на климата обаче показват, че никой от членовете на Г-20 не е настроен да допринесе за ограничаване на повишаването на глобалната температура с по-малко от 1,5 градуса по Целзий до края на века. „Предотвратяването на деградацията на околната среда, опазването, устойчивото използване и възстановяване на биологичното разнообразие, запазването на нашите океани, насърчаването на запазването на чистия въздух и вода, реагиране на природни бедствия и екстремни метеорологични събития и справяне с изменението на климата са сред най-належащите предизвикателства на нашето време. Докато се възстановяваме от пандемията, ние се ангажираме да защитим нашата планета и да изградим по-екологично устойчиво и приобщаващо бъдеще за всички хора “, заявиха 19-те държави и Европейският съюз.

Бразилия е начело според прогнозата за намаляване на емисиите в енергийния сектор тази година, следвана от Германия, предаде Balkangreenenergynews.

Страните от групата не успяха да постигнат консенсус относно изменението на климата през трите предишни срещи. След срещата на върха в Рияд Г-20 обеща да намали емисиите и да подкрепи използването на технологии в инфраструктурата за насърчаване на качествени инфраструктурни инвестиции за постигане на по-добри социални, икономически и екологични резултати. Участниците обявиха, че ще работят по устойчивост в хранителния и селскостопанския сектор и управлението на водите.

Все още има шанс за ЕС, ако приеме по-амбициозна политика

Докладът Climate Transparency Report подчертава възможността Европейският съюз да се съгласи да постигне 55% или 60% намаление на парниковите газове до 2030 г. и така да се приближи до целта за смекчаване на изменението на климата.

Според прогнозите Бразилия е начело при емисиите от електроенергийния сектор през тази година, със спад от 16,1%, следвана от Германия с 15,4%. При Франция се наблюдават най-лошите резултати с ръст от 6,2%, въпреки че промяната се дължи на увеличаването на изгарянето на изкопаеми горива, докато атомните централи на страна са в ремонт.

Китай е на предпоследно място, тъй като се очаква през 2020 г. да намали емисиите само с 0,1%. И все пак, общите резултати от G20 трябва да се вземат предвид в светлината на пандемията на коронавируса и спада в потреблението на електроенергия.

Прогнозна промяна в потреблението на енергия и секторните емисии в Г-20 за 2020 г. Данни: Enerdata, Climate Transparency.

Турция е далеч назад при целите на Парижкото споразумение

Спадът в Турция се оценява на 6,3%, което го поставя в долната половина на списъка. Страната ще трябва да намали емисиите си под 365 мегатона еквивалент на въглероден диоксид до 2030 г. и под 226 мегатона до 2050 г., за да бъде в рамките на квотите за емисии и в „справедливото си участие“, съвместимо с глобалните 1,5 градуса по Целзий - от Парижкото споразумение. В момента Китай и Турция имат най-големите планове за производство на електроенергия от въглища в света. Националната цел за намаляване на емисиите на правителството до 2030 г. е с 21% под това, което се води обичаен бизнес сценарий, което е 999 мегатона CO2 еквивалент. Към юли страната имаше планирани 32 GW нови мощности за въглища. Единствената държава в света с по-големи планове за нови въглищни ТЕЦ е Китай, е посочено още в доклада.

Прогнозна промяна в БВП на Г-20 и свързаните с енергийния сектор емисии на CO2 за 2020 г. Данни: Enerdata, Climate Transparency.

 

ЕС предоставя най-големите зелени стимули

Турция е на второ място по прогноза за спад на емисиите, свързани с енергията през тази година и изгарянето на фосилни горива, с малко повече от 3%. Докато Китай отново е на най-ниското ниво в класацията, с намаление под 3 на сто.

Русия е на последно място по отношение на индекса на зелени финансови стимули на глава от населението, следвана от Турция. ЕС, Франция и Обединеното кралство са класирани най-високо в този ред в показателя за стимулиране на зелените инвестиции.

Що се отнася до очакваната промяна в свързаните с енергията емисии на CO2, Мексико е на път да регистрира спад от повече от 12%. Великобритания е на второ място с близо 12%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща