Вече и официално: "Газпром" спира транзита на природен газ през Украйна от 1 януари 2020 г.

Енергетика / Свят
Георги Велев
1893
article picture alt description

„Газпром“ е започнал да уведомявва официално страната за спиране на газовия транзит през Украйна от началото на 2020 година. Това заяви директорът на „Нафтогаз“ Андрей Коболев в интервю пред РБК-Украина, предава РИА Новости цитираната от агенция "Фокус". По неговите думи, от 1 януари 2020 година украинската компания ще предаде управлението на газотранспортната система в ръцете на независим оператор, който ще трябва да подписва договор с „Газпром“ за транзита на синьо гориво.
Директорът на украинската компания отбеляза, че „този процес се движи крайно тежко“. „Или „Газпром“ ще подпише договор и тогава въпросът за обезценяването на газотранспортната (ГТМ) мрежа автоматично изчезва от нашия иск, или, извинете, но ще ви се наложи да компенсирате това“, заяви той.

РИА Новости припомня, че ръководството на „Нафтогаз“ постоянно говори, че Украйна може да остане без транзит. По-рано Коболев заяви, че влизането в експлоатация на „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ще направи ненужна украинската газопреносна мрежа. По този начин Киев ще загуби сдържащия фактор срещу „руската агресия“, а вероятността от военен конфликт, на свой ред, значително ще се увеличи.

Изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко, от своя страна, счита прекратяването на транзита през 2020 година за най-вероятния сценарий, тъй като със „Северен поток 2“ Русия повече няма да има нужда да използва украинския маршрут за доставянето на газ в Европейския съюз.
Според неговата оценка, лишавайки се от транзита, Украйна ще загуби около 4% от своя брутен вътрешен продукт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща