Най-голям доставчик на LNG в Европа за февруари е била Русия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
811
article picture alt description

Русия е била най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за ЕС през февруари, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на данни от информационната система Refinitiv Eikon.


От проектът „Ямал СПГ“ за ЕС са били доставени рекордните 1,41 млн. тона втечнен природен газ, или 19 партиди, като основната част от количествата е била насочена за северозападна Европа, съобщава Ройтерс. При това „Ямал СПГ“ през февруари не е изпращал нито една партида втечнен природен газ за Азия, отбелязва агенцията.

„Ръстът на доставките от Русия за Европа показват как по-ниското, в сравнения с очакванията търсене на LNG и ниските цени в Азия са направили ЕС основно направление за продажба  на втечнен газ, за разлика от ситуацията на пазара през предишната зима“, пише агенцията.
По данни на Refinitiv Eikon , доставките на LNG от САЩ за Европа през февруари, са били най-ниските от ноември – 0,64 млн.тона или само 9 партиди. Катар през февруари е доставил до Европа 1,33 млн. тона LNG, или 18 партиди, Нигерия – 16 партиди, Алжир – 18 партиди.

Акционери в проекта „Ямал СПГ“ са руската "Новатек" с 50,1%,  френската Total с 20%,  китайската CNPC  с 20% и Фондът „Пътят на коприната“ с  9,9%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща