Над 3,5 ГВт достигат вятърните мощности в Гърция

Енергетика / Свят
3E news
2263
article picture alt description

Въведените в експлоатация вятърни електроцентрали в Гърция през 2019 г. съставляват 727 МВт, което е рекорд за времето от развитието на сектора в страната. Това става ясно от данните на гръцката Асоциация за вятърна енергетика (HWEA).

Установената мощност на вятърните централи според годишните резултати е достигнала 3576 МВт.

В съответствие с Националния план в областта на енергетиката и климата тя трябва да нарасне до 7 ГВт през 2030 г. в сравнение с отчетените 2,8 ГВт през 2018 година.

Припомняме, че през декември 2019 г. гръцкото правителство прие Национален план в областта на енергетиката и климата спиране на всички централи на въглища до 2028 година и увеличаване на дела на ВЕИ в крайното потребление на електроенергия над 35 % през 2030 г.

В Гърция действа практиката за провеждане на търгове, в резултат на които вятърната енергетика получава гаранции за продажба на произведената електроенергия в рамките на 20-годишни споразумения за покупко-продажба.

Както стана ясно преди дни, на последния търг за слънчеви и вятърни мощности, постигната цена за вятърна електроенергия бе на ниво от 54,64 евро за МВтч.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща