Над половината от електроенергията в Австралия бе от ВЕИ през последната седмица

Енергетика / Свят
3E news
940
article picture alt description

Възобновяемите енергийни източници завземат все по-голям дял от националния пазар на електроенергия в Австралия, както се вижда от данните през последната седмица. Сумарно, производството на електроенергия от слънце, вятър и вода представляваше над 50 на сто от нетното търсене за първи път, съобщава reneweconomy.com.au.

Но пазарните цени, с изключение на няколко специфични места в Южна Австралия, не показват признаци за намаляване. Добрата новина е, че това ще се случи. Пазарът на фючърси във щата Виктория може би са прекалено високи, сочи анализът на ITK.. Причината е, че новите доставки ще и мощност ще поддържат цените ниски в следващите няколко години.

Анализаторите смята, че фючърсният пазар малко надценява изравнения товар на цените от Виктория. Не само в прогнозите за 2021 и 2022 г., но и за настоящата финансова година. Възможно е цените на слънчевата електроенергия да бъдат дори и по-ниски от тези на вятърната. Във всеки случай очакваме средни спотови цени, постигнати от вятърните централи, да бъдат по-високи в сравнение със слънчевите централи. А това е добра новина за собствениците на вятърни паркове.

Вече е ясно, че новата слънчева енергия ще се бори да спечели цената на капитала си, без да ѝ се налага достъп до някакви форми на съхранение на енергия. Една от причините за това са отрицателните цени, които се виждат от време на време в Южна Австралия и Куинсланд.

Трябва също така да се знае, че в момента се строят около 20 големи ВЕИ централи, които все още не доставят електроенергия на мрежата и не подпомагат ниските цени. Според данните на ITK слънчевите и вятърните проекти са за обща мощност от 4487 мвт. Това навежда анализаторите на мисълта, че тези проекти ще имат допълнителен ефект върху цените както и върху адекватността на приходите за съществуващите производители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща