Мнение: Оценките за ръста на добив на нефт в САЩ до 2025 г. са твърде оптимистични

Енергетика / Свят
3E news
347
article picture alt description

Председателят на съвета на директорите на Schlumberger Марк Папа смята, че някои от оценките за ръста на добив на петрол в САЩ са твърде оптимистични. По думите му, цитирани от Bloomberg, през 2021-2022 години прогнозите за добив в САЩ вероятно ще бъдат преразгледани в посока понижение. Два от американските шистови басейни - Bakken и Eagle Ford са в пика на производството си и без много висока цена на петрола, добивът в тях едва ли ще се увеличи, смята Папа. „Виждаме ограничения на добива в шистовите басейни в САЩ през следващото десетилетие“, е казал той.

През 2025 година САЩ, както и преди ще са най-големият производител, а второ и трето място ще заемат Саудитска Арабия  и Русия. Значението на ОПЕК на световния петролен пазар през следващото десетилетие ще нарасне, но с колко ще зависи от мястото на Русия в рейтинга на големите производители. Ако през 2021-2025 години цената на петрола сорт WTI ще е средно 70 долара за барел, то годишният обем от производство в САЩ ще нарасне с 0,5 млн. барела на ден. В случай, че средната цена на WTI е на ниво от 55 долара за барел, добивът в САЩ ще е стабилен.

По-рано Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2030 година на дела на САЩ ще се падат 85 % от ръста на световния добив на петрол. Ръстът на добива според оценката на МАЕ означава, че дела на ОПЕК в световния добив на петрол ще се понижи до 36 % през 2025 г. от настоящите 39 %, което не се е наблюдавало от 1990 година.

„Лукойл“ в прегледа си „Основни тенденции за развитието на световния пазар на течни въглеводороди до 2035 г.“ прогнозира, че темповете на ръст на добива на нефт в САЩ ще се забавят във връзка с технологични ограничения при разработката на шистовите формации. Според компанията, чиито данни се цитират , ръстът на добива на шистов петрол в САЩ практически ще бъде прекратен през 2025 година, а самият добив на шистов петрол ще се стабилизира на ниво от 10 млн. барела на ден.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща