Макрон: ЕС трябва да осигури баланс в отношенията между САЩ и Китай

Икономика / Свят
3E news
547
article picture alt description

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че Европейският съюз трябва да гарантира запазването на мултилатерализма (многостранността) и да осигури баланс в отношенията между САЩ и Китай. Той отбеляза, че Европа трябва да поеме такава роля, тъй като тя е "лаборатория на мултилатерализъм", предава БНР.

"Свидетели сме на криза без прецедент в нашата глобална система", посочи Макрон в реч пред Парижкия мирен форум. "Липсата на сътрудничество би разбила и разрушило това, което успяхме да изградим през последните десетилетия", добави той и отбеляза, че Европа "трябва да бъде тази доверена трета страна между Америка и Китай".

Изказването идва в момент, когато САЩ и Китай водят преговори за прекратяване на дълготрайния двустранен спор, твърдейки в последно време, че са близо до постигане на така наречената "първа фаза" от търговското споразумение.

През миналата седмица Китай заяви, че двете страни са се съгласили да отменят поетапно и пропорционално съществуващите тарифи, но преди дни американският президент Доналд Тръмп настоя, че не одобрява премахването на митническите тарифи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща