Макрон на среща за климата в Кения: "Длъжни сме да действаме"

Климат / Свят
Галина Александрова
2649
article picture alt description

"Длъжни сме да действаме!". Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон на международната климатична среща на върха "Една планета" (One Planet) в кенийската столица Найроби, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът отговори на неправителствените организации,  които внесоха жалба срещу Франция за "климатично бездействие".

"Не вярвам нито в лагера на отчаяните, нито в лагера на циниците. Аз съм в лагера на решителните. Трябва да върнем в ядрото на пазарната икономика околната среда и биоразнообразието", каза френският държавен глава, закривайки форума, който цели да активизира големите компании и институции по проблема за климата.

"Нашата младеж ни казва "не се движите достатъчно бързо". Искам да й благодаря, навсякъде по света. Тя е права да е нетърпелива, тъй като ние твърде много закъсняхме",  отбеляза той.

Макар по света да аплодират Макрон за ангажираността му към климата, илюстрирана от неговия лозунг "Да направим нашата планета отново велика", във Франция го обвиняват в бездействие в тази сфера.

Неправителствени организации, подели петиция на име "Аферата на века" с над два милиона подписа във Франция, внесоха жалба в съда срещу френската държава за "неизпълнение" на задължението й за действия срещу глобалното затопляне. "Грийнпийс" и Фондация "Никола Юло" на бившия министър на екологичния преход, поставиха началото на първата съдебна процедура за климата от такъв мащаб във Франция.

Това се случва непосредствено преди световна ученическа стачка в подкрепа на климата и преди "шествието на века", планирано в събота във Франция по инициатива на над сто НПО.

"Тази жалба е израз на мобилизация. Не смятам, че тя ще има съдебни последици и не там се решават нещата. Не подкрепям този начин на мислене. Не става въпрос за противопоставяне на народа срещу правителството, тези глупости трябва да спрат", отговори Макрон пред журналисти в кулоарите на срещата.

"Всички трябва да се задействаме - правителствата, големите компании, гражданите", заяви президентът. "Да се бориш срещу климатичните изменения означава да промениш навиците. Много трудно е да промениш навиците, хората ненавиждат това", допълни той.

На срещата "Една планета" Макрон съобщи, че Франция смята до 2022 г. да увеличи ангажимента си в подкрепа на проекта Международен соларен алианс (МСА) с 500 милиона евро до общо 1,5 милиарда евро.

По отношение на Африка, която е във фокуса на вниманието на срещата, френският президент се обяви за изграждане на децентрализирани системи за производство на възобновяема енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща