МАЕ: Установените слънчеви мощности в света през 2019 г. са били от порядъка на 115 ГВт

Енергетика / Свят
3E news
577
article picture alt description

Установените мощности от слънчева енергетика в света през 2019 година са достигнали 629 ГВт, като изградените през годината мощности са били от порядъка на 115 ГВт. Това се казва в новия доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) - Snapshot of Global PV Markets 2020” от IEA PVPS.

Резултатите от миналата година отговарят на краткосрочната прогноза на агенцията, публикувана през септември 2019 г. и е абсолютен рекорд за сектора.

Най-голям пазар както и преди остава Китай, където установени мощности на слънчевите електроцентрали достигат от 30,1 ГВт. След нея се нареждат САЩ с 13,3 ГВт и Индия – с 9,9 ГВт.

В Европейския съюз са въведени в експлоатация 16 ГВт. Най-голям пазар за Европа през 2019 г. остават Испания с 4,4 ГВт и Германия – 3,9 ГВт.

На Азия се падат около 57 % от общия обем от нови мощности, като пониженото търсене от страна на Китай се компенсира от страни като Южна Корея, Тайван и Малайзия.

Както става ясно от графиката, за влизане в първата десетка, установените мощности в дадена страна трябва да са от порядъка на 9,9 ГВт. Според доклада фотоволтаичните системи, установени в света към настоящия момент са в състояние да покрият около 3 % от световното търсене на електроенергия.

Както отбелязват наблюдатели и експерти, данните на МАЕ се различават от тези на IRENA например. Специализираната международна агенция за наскоро отчете например, че новите фотоволтаични мощности през 2019 г. са 97,1 ГВт. Според Ember - 115 ГВт, IHS Markit - 125 ГВт, а BloombergNEF - 121 ГВт.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща