МАЕ: Германия се нужда от повече LNG за допълване на ВЕИ системата

Енергетика / Свят
3E news
2888
article picture alt description

Международната агенция по енергетика даде висока оценка на стремежа на Германия за вятърна и слънчева енергия, но призова страната да увеличи вноса на втечнен природен газ, за да достигне целта си от 65% за възобновяема енергия за 2030 г. Това съобщи немското издание Euractiv. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер (ХДС) получи похвала от директора на МАЕ Фатих Бирол, когато агенцията представи своя доклад за страната за Германия. Като се има предвид, че наскоро страната пропусна своите климатични цели за 2020 г., това в никакъв случай не беше очевидно. Германия би могла да даде „пример за други страни“ в енергийния преход, каза Бирол в Берлин.

В своето представяне Бирол позиционира Германия в глобален контекст: Според доклада онези, които успяха да претендират за лъвския дял от глобалното намаляване на CO2 през миналата година, бяха главно ЕС и САЩ. В Европа Германия има „забележително намаление“ с 8% по-малко емисии на CO2 в сравнение с предходната година, „най-голямото намаление от 50-те години на миналия век“.

Според Бирол е забележително, че потреблението на енергия в Германия е останало стабилно през последните десет години, докато икономическото производство е нараснало с 12%, тенденция, която вероятно се дължи на подобренията в енергийната ефективност.

„Това показва, че намаляването на енергията може да се извърши и в напреднали икономически области“, добави той. Въпреки това Германия все пак пропусна своите цели за емисии на CO2 до 2020 г. Според мозъчния тръст Agora Energiewende Германия е постигнала намаление на CO2 с около 35% в края на миналата година в сравнение с 1990 г. Това е под целта на страната да постигне намаление с 40%.

Разширяване на мрежата „приоритет номер едно“

IEA оценява разрастването на възобновяемите енергийни източници в Германия като "много добро", като се има предвид, че сега неговият дял представлява 38% от немското потребление на електроенергия.

Това означава, че целта от 35% за 2020 г. вече е надвишена, посочи Алтмайер. Освен това се очакват нови рекордни цифри за разрастването на зелената електроенергия, чиято цена се очаква да намалее още през следващите години. В своя пакет за защита на климата, представен през септември, германското правителство се съгласи да въведе национална схема за търговия с емисии за отопление на петрол, природен газ, дизел и бензин от 2021 г. Част от приходите ще бъдат използвани за намаляване на таксата съгласно германския закон за възобновяема енергия (EEG). Въпреки че възобновяемите енергийни източници нарастват, германската вятърна промишленост - и по-специално нейният компонент на сушата, е в дълбока криза.

Субсидиите според ВЕИ закона, от които се възползват много вятърни турбини, ще изтече тази година на фона на недостиг на нови одобрения на проекти и бариери пред изграждането на нови електропроводи. В този контекст разширяването на мрежата се превърна в „приоритет номер едно“, подчерта Бирол. Преносната мрежа за север-юг трябва спешно да бъде разширена, за да не бъде застрашена целта на Германия да постигне 65% дял на възобновяемата електроенергия до 2030 г.

Засилване на производството на водород

Освен това са необходими допълнителни усилия за декарбонизиране на транспортния и строителния сектор. Германия трябва да създаде силни стимули за електрическата мобилност и обществения транспорт, се посочва в доклада. И отоплителният сектор продължава да се базира основно на изкопаеми горива, като 25% от домовете все още работят на отоплителни системи с петрол, а 44% разчитат на природен газ.

Според Бирол водородът ще играе незаменима роля за декарбонизиране на двата сектора.

„Основният проблем със зеления водород досега е цената. Те могат да бъдат намалени само чрез значително увеличаване на капацитета за електролиза “, добави шефът на IEA.

Той се надява, че германското правителство скоро ще постигне съгласие и ще приложи стратегията за водород, представена от Алтмайер на 1 февруари.

Германия планира изграждането на три терминала за втечнен природен газ

Но засега използването на водород в индустриален мащаб остава в начален стадий.

Природният газ е „временно най-доброто решение“ за преодоляване на пропастта, оставена от прекратяването на въглищата и ядрената енергия, които заедно представляват около 40% от производството на електроенергия, каза Бирол.

Според IEA втечнения природен газ е най-добрият вариант. До 2040 г. до 60% от природния газ, търгуван в световен мащаб, може да бъде разпределен под формата на LNG, изчислява агенцията. Втечненият газ все повече се използва и в Германия.

В коалиционното споразумение управляващата ХДС, Християнсоциалният съюз (ХДС) и Социалдемократическата партия (СПД) се ангажираха да развиват инфраструктурата за LNG. В момента в Европа има 28 терминала за втечнен природен газ и Германия планира да изгради първите си три съоръжения.

Според МЕА, Германия трябва спешно да диверсифицира доставките си на газ. В момента страната получава около половината от природния си газ от Русия, а останалата част е между Норвегия (31%) и Холандия (22%).

Но с очакването на ръста на холандското производство до 2030 г. Германия планира повече внос от Русия, като строителството на газопровода „Северен поток 2“ ще доставя газ директно от Русия. Тръбопроводът е ожесточен срещу Полша и американската администрация, което заплашва санкции срещу западните компании, участващи в изграждането му.

„Но Русия е само един от вариантите. Искаме да избегнем монополите “, каза Алтмайер в сряда. От своя страна Бирол се опита да остане неутрален в спора, като заяви, че германското правителство взима свои собствени решения за това откъде черпи газ.

Поради сегашното изобилие на газ на пазара и съответните ниски цени наистина е настъпил моментът за сключване на нови договори за доставка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща