МАЕ запазва прогнозата си за ръст на търсенето на петрол през 2019 г. и 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
530
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) запазва прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2019 г. на ниво от 1 млн. барела на ден – до 100,3 млн. барела на ден, става ясно от месечния доклад на МАЕ.

„Световното търсене на петрол се е увеличило с 1,1 млн. барела на ден в годишно изражение през третото тримесечие, което е най-бързият темп за година и почти два пъти повече в сравнение с данните от предишното второ тримесечие. По-високите темпове на ръст отразяват активното потребление в Китай (+640 хил. барела на ден), Русия (+150 хил. барела на ден) и Саудитска Арабия (+105 хил. барела на ден). Търсенето на петрол се е възстановило и в Индия (+135 хил.барела на ден) след второто тримесечие“, се казва в доклада.

Търсенето на петрол в страните от ОИСР спада за четвърто поредно тримесечие – с 40 хил. барела на ден в годишно изражение, въпреки че е по-малко отколкото в началото на годината. През четвъртото тримесечие МАЕ очаква по-нататъшно ускорение на глобалното търсене – до 1,9 млн. барела на ден.

Запазва се и прогнозата за ръст на търсенето през 2020 г., като се очаква то да нарасне с 1,2 млн. барела на ден спрямо миналата година и да е от порядъка на 101,5 млн. барела на ден.

Според месечния отчет на МАЕ, световните запаси от петрол в страните от ОИСР през септември са спаднали за пръв път от 6 месеца – с 38,9 млн. барела – до 2,994 млрд. барела, оставайки над средното петгодишно ниво с 21,5 млн. барела.

Предварителните данни за октомври показват спад на запасите в САЩ и Европа. Запасите от САЩ са се увеличили повече от обичайното – с 21,8 млн. барела, поради спада на преработката на петрол през октомври. Запасите от нефтопродукти в САЩ са спаднали с 40,1 млн. барела, което се компенсира от ръст на добива на петрол. В Европа резервите както от петрол, така и на нефтопродукти са се свили с 0,4 млн. барела. Отчита се и увеличение на общите резерви в Япония.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща