МАЕ влоши прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
352
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) влоши прогнозата си за спад на търсенето на петрол през тази година - от 8,1 млн. барела на ден до 8,4 млн. барела на ден.  
„Увеличението на броя на заболяванията от COVID-19 в много страни, локалните мерки за изолация, продължаващата дистанционна работа и слабият сектор на самолетните превози доведоха до преразглеждане на оценките ни за търсенето през третото и четвърто тримесечия в посока понижение с 0,1 и 0,6 млн. барела на ден съответно“, се казва в доклада.

„През 2021 година търсенето ще нарасне с 5,5 млн. барела на ден. Китай продължава уверено да се възстановява, докато Индия демонстрира слабости“, пише МАЕ в отчета си.

Анализаторите на агенцията отбелязват също така, че световните доставки на петрол през август са нараснали с 1,1 млн. барела на ден – до 91,7 млн. барела на ден поради отслабването на квотите на ОПЕК+, но това все пак е с 9,3 млн. барела на ден по-малко отпреди година.

„След два месеца ръста на възстановяване в страните, които не участват в сделката ОПЕК+, през август спря. Добивът в САЩ спадна с 0,4 млн. барела на ден заради урагана Лаура, предизвикал извънредни преустановявания. Очаква се, че през 2020 година общият обем на доставките от страните извън картела да спадне с 2,6 млн. барела на ден, а през следващата година се очаква малко възстановяване от 0,5 млн. барела на ден“, очаква МАЕ.

От Международната енергийна агенция отчитат, че страните от ОПЕК са изпълнили задълженията си по ограничаване на добива до 95 %, а тези извън картела – до 100 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща