Компанията за осъществяване на Йонийско-Адриатическия газопровод (IAP) ще бъде създадена в края на месец май

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
868
article picture alt description

Компанията за осъществяване на проекта за Йонийско-Адриатически газопровод (IAP), който предвижда транспортиране на азербайджански газ за Югоизточна Европа ще бъде създадена през месец май. Това е заявил за азербайджанското издание Trend временният изпълняващият длъжността посланик на Хърватия в Азербайджан Бранко Зебич.

„Хърватия и партньорите й Албания, Черно гора и Босна и Херцеговина чрез IAP ще осигурят газоснабдяването си от границата на ЕС до Югоизточна Европа. С общата дължина от 511 километра от Фиери в Албания до Сплит в Хърватия и с годишна пропускателна мощност (капацитет) от пет милиарда куб метра газопроводът ще се превърне в допълнително трасе за диверсификация за ЕС. Освен това IAP ще осигурява газ за страните от Европейската общност, които са заинтересовани от това да станат членки на ЕС. Това ще даде възможност за Черна гора, Босна и Херцеговина да подобрят газовият си сектор“, е казал Зебич.
Дипломатът е отбелязал, че Хърватия и партньорите й са на финален етап от създаването на компанията за осъществяване на проекта IAP.

“Очаква се, че съвместната компания (със собственици в лицето на четирите национални оператора PLINACRO, BH Gas, Albgas и Montenegro Bonus ) ще бъде създадена в края на месец май тази година“, е отбелязал Зебич.

Според него хърватската делегация е била напълно удовлетворена от неотдавнашното заседание на Консултативния съвет за „Южен газов коридор“, което се състоя през месец февруари в Баку.

„Консултативният съвет потвърди още веднъж, че този важен проект се придвижва добле и е от полза не само за Азербайджан, но и за Южна Европа, а и за Европа като цяло. Отминалата година бе година на значителен напредък по осъществяването на проекта „Южен газов коридор“, както отбелязаха много от говорителите на срещата в Баку. „Южен газов коридор“ има стратегическо значение за Хърватия, която е заинтересована от диверсификация на източниците си за газоснабдяване“, е заключил дипломатът.

Проектът „Южен газов коридор“ предвижда създаване на газопроводна инфраструктура за транспортиране на добиваният от находището „Шах Дениз 2“ азербайджански  газ за Европа през Турция.

Основни компоненти на проекта са „Шах Дениз 2“, разширението на Южно-Кавказкия газопровод Баку - Грузия – границата с Турция, строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP) от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (ТАР), свързващ Гърция, Албания и Адриатическо море с южната част на Италия.

Доставките на азербайджански газ за Европа се очакват в началото на 2020 г. и ще са в обем от 10 млрд. куб м. От тях 6 млрд. куб м са предвидени за доставка на азербайджански газ за западните региони на Турция. Доставките за Турция започнаха през лятото на 2018 г.

Газопроводът IAP от албанският град Фиери се планира да бъде свързан с Трансадриатическия газопровод (TAP), по който се предвиждат доставки на азербайджански газ за Европа. Чрез IAP ще се осигурят доставки на азербайджански газ за редица държави в Югоизточна Европа. Газопроводът минава през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и завършва в Хърватия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща