Коболев съобщи за готовността на Украйна да се откаже от иска към „Газпром“ за 12 млрд. долара

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
575
article picture alt description

„Нафтогаз Украйна“ има готовност за отказ от иска в Стокхолмския арбитраж към „Газпром“ за преразглеждане на тарифата за транзит на газ за почти 12 млрд. долара в случай на сключване на нов дългосрочен договор, заяви председателят на украинската компания Андрей Коболев в сряда.

„Основната причина за иска е заради загубата на стойността на нашата газотранспортна система поради това, че „Газпром“ изгражда обходни трасета...Защо този иск е така важен ? Това е коз в преговорите с „Газпром“. Фактически ние казваме на руските колеги: ако вие строите (заобикалящи газопроводи) и не искате да транспортирате, то компенсирайте ни. Ако искате да транспортирате и сте готови да подпишете дългосрочен договор по европейските правила, с гаранции, че сте готови да ни платите тези пари, ние сме готови да се откажем от иска или да го променим“, каза Коболев пред „5 канал“.

Според него, Европейската комисия е осведомена за подобна възможност, уточнява Прайм. Заедно с това, по думите на Коболев, възстановяването от „Газпром“ на средствата по спора  във връзка с  договорите за доставка и транзит на газ и подаването на втори иск налагат да се действа внимателно при изпълнението на изискванията на европейските партньори за отделяне на газотранспортната система от „Нафтогаз“. Ако „Нафтогаз“ не отговаря за транспортирането на газ ще възникне въпрос за целесъобразността от представянето от компанията на интересите на Украйна при споровете с руснаците за транзита, отбеляза той.  

Както е известно, становището на руската страна е за запазване на транзита през Украйна след 2019 г. при доказване на икономическа целесъобразност.


Стокхолмският арбитражен съд през декември 2017 г. и февруари 2018 г. излезе с решение по спора с „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, като задължи руската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва решението през март миналата година, а през месец май поиска пълна отмяна на решението за транзит.

„Нафтогаз Украйна“ започна през 2018 г. нов арбитраж в рамките на който иска от „Газпром“ преразглеждане на тарифата за транзит на газ за 2018-2019 години, като компанията оценява исковете на сумата от 11,58 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща