Коболев се надява на положително решение за принудителен запор на сумата 2,56 млрд. долара от „Газпром“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
533
article picture alt description

Председателят на „Нафтогаз Украйна“  изрази очакване, че в скоро време ще има положително решение за принудителен запор на сумата от 2,56 млрд. долара от „Газпром“. Това съобщи самият той в понеделник вечерта пред телевизия ICTV.

“В момента текат няколко съдебни процеса. Неотдавна завършиха устните изслушвания в Нидерландия. През следващата седмица ще има изслушване във Великобритания. Настроени сме оптимистично и очакваме позитивни решения, относно графика както за реализиране на имуществото, така и за получаването на средствата от „Нафтогаз“. Очакваме това в най-скоро време“, каза Коболев.

Международният арбитражен съд в Стокхолм през декември и февруари се произнесе по съдебните спорове между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по договорите за доставка  и транзит на газ, като постанови руската стана да заплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва решението през март, а през месец май поиска и пълна отмяна на т.нар. „транзитно решение“. Украйна от своя страна започна принудително запориране на активи и потърси съдебна подкрепа за действията си. Съдебните процеси все още текат.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща