Китай е увеличил производството на електроенергия

Енергетика / Свят
3E news
374
article picture alt description

Китай през април е увеличил производството на електроенергия с 0,3 % до 554,3 млрд. кВтч, съобщи държавната агенция „Синхуа“ позовавайки се на данни на държавната статистика.

Производството на електроенергия в страната, с изключение на това от хидроенергийни източници се е увеличило. Водноелектрическите централи (ВЕЦ) са намалили производството на електроенергия през април с 9,2 % спрямо същия месец на миналата година. Производството на електроенергия от въглища през април се е увеличило с 1,2 %, след понижението през март със 7,5 %.  С 12,3 % е нараснало производството на слънчева енергия в страната, на електроенергията от АЕЦ – с 11 %, от вятърни мощности – с 1,2 %.

Заради епидемията в страната производството на енергия през януари-април 2020 г.  е спаднало с 5 % в сравнение с аналогичния период на миналата година – до 2,14 трлн. кВтч.

Производството на електроенергия в страната расте, след като почти всички предприятия в страната стигнаха до мощностите на натоварване, отчетени преди кризата – 99,1 %според статистическите данни на Китай към 18 май. Делът на върналите се на работа служители е нараснал до 95,4 %.

През януари-април тази година бюджетните постъпления в Китай са спаднали с 14,5 % в годишно изражение до 6,21 трлн. юан (875,11 млрд. щатски долара), според финансовото министерство на страната.

Китайската страна се с прави първа с епидемията и икономиката й се възстановява по-бързо от останалите. Ръстът на БВП обаче ще се забавя действието на карантина в други държави и проблемите с транспорта и логистиката. Първите признаци на възстановяване се появиха през месец март: ръстът на търсене на тежко оборудване и машиностроенето в Китай с 5-10 %, според Financial Times.

През първото тримесечие на тази година, ограниченията, довели до затварянето на много предприятия доведоха до спад на БВП на Китай с 6,8 %, но сега експертите заявяват, че възстановяването на икономиката на Китай ще е бързо и V-образно.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща