Китай е купил от Русия рекордно количество петрол

Енергетика / Свят
3E news
793
article picture alt description

Китай е купил рекордните 1,6 млн. тона руски петрол с доставка през следващите четири седмици, ползвайки се от ниските цени на руския сорт Urals и спада на търсенето в Европа. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на търговци.

През януари, по техни данни Китай също е купила рекордният до този момент обем от 1,2 млн. тона. Както са уточнили източниците на Ройтерс, китайската Unipec е придобила около 800 хил. тона от сорт Urals на Балтийските пристанища с доставка през втората половина на март и около 500 хил. тона с доставка в началото на април. Освен това англо-холандската нефтогазова компания Shell е поръчала танкер VLCC за изпращане на 300 хил. тона Urals в Китай през първата половина на април. Няколко други рафинерии също са направили поръчки за Urals.

Ръстът на доставките за Китай може да стане „спасителен пояс“ за руските нефтодобивни компании поради намаляването на търсенето в Европа заради коронавируса и ценовата война със Саудитска Арабия за пазара на горива. Увеличаването на доставите може да е сигнал и затова, че Китай се възползва от спада на цените на петрола за попълване на стратегическите си резерви.

Анализаторите от британската консултантска компания WoodMackenzie смятат, че стратегическите и търговски запаси от петрол в Китай може да достигнат 1,15 млрд. барела през 2020 г., което ще е достатъчно за  83-дневно потребление. Както уточнява ТАСС, през 2019 г. запасите на Китай са съставлявали 900 млн. барела, а през 2014 г. - 200 млн. барела.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща