Йотингер: Лондон има три варианта за Brexit, включително и повторен референдум

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
825
article picture alt description

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета на ЕК напомни, че Лондон разполага с три варианта за Brexit. Той смята за допустимо отлагането на излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз. Йотингер коментира темата  в интервю за радио Deutschlandfunk.
Сред вариантите той включи и възможността за провеждане от страна на Великобритания на втори референдум и предсрочни  избори.

От своя страна, както съобщи DW, министърът на Германия Михаел Рот подчерта, че „гъвкав“ означава „колкото се може по-голямо отлагане“. За Великобритания са отворени всички варианти, написа той в своя Twitter.
Междувременно Париж не изключва сценария No Deal, при който Brexit ще се случи без споразумение с Брюксел. По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ако Brexit се състои след 30 юни ще подложи Европейският съюз на опасност. От Париж смятат, че още по-голяма заплаха за Брюксел е ситуацията, при която Великобритания може да блокира цялата политика на Европейския съюз.


В рамките на заседанието си  27-те страни членки на ЕС на извънредна среща в Брюксел се договориха да предоставят на Лондон възможността за отлагане на Brexit до 31 октомври. Британският премиер Тереза Мей прие това предложение, подчертавайки възможността за завършване на започната процедура за организирано излизане на Великобритания от ЕС. През юни Европейският съюз ще провери дали Великобритания полага всички необходими усилия за Brexit.

Припомняме, че досега очертаните варианти за излизане на Великобритания от ЕС са поне пет.

Първият предвижда ратифициране на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС до 23 май, когато ще се провеждат изборите за Европейския парламент. В този случай отлагането ще бъде автоматично приключено и Великобритания ще напусне общността организирано. Тогава няма да се налага Великобритания да участва в изборите.

Вторият възможен вариант е за ратифициране на споразумението след 23 май. В този случай ще се наложи провеждане на изболи за Европарламент, независимо, че избраните евродепутати от Великобритания ще имат възможност да участват в заседанията на Европарламента не повече от 4 месеца – от 1 юли до 31 октомври.

При третият – Обединеното Кралство, отказвайки да ратифицира договора с ЕС може напълно да преразгледа решението за излизане и да изтегли уведомлението за Brexit, оставайки в състава на общността. На този вариант се надява председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, като с това се обясняват и опитите за даване на максимално дълъг период за обмисляне. Това обаче според френския президент Еманюел Макрон е неморална позиция и недемократична. Опонентите на Макрон виждат в това по-скоро личен ход, надежда да се отърве от основният си опонент на Париж в състава на ЕС.

Четвъртият вариант се базира на това, че ако ратифициране на споразумението за излизане от състава на ЕС не се случи до 31 октомври, то има голяма вероятност за осъществяване на твърд Brexit. При това, ако Великобритания откаже провеждането на избори за Европарламент, то тя ще трябва да напусне ЕС до 1 юни, когато започва и свикването на новия Европарламент.

Според петия сценарий, ако Великобритания проведе избори за Европарламент, но споразумението не бъде ратифицирано, то европейските лидери могат да свикат до 31 октомври нова среща на ЕС, която задължително ще трябва да приключи до полунощ и да дадат на страната ново отлагане.

Сега топката е в ръцете на Великобритания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща