Златото се повишава

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
463
article picture alt description

Цената на златото в петък сутринта се повишава, което се дължи на поевтиняването на долара, след изявление на шефа Федералния резерв на САЩу сочат данните от търговията.

Цената на февруарския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се повишава с 6,05 долара или с 0,47 % до 1293,45 долара за тройунция. Цената на мартенският фючърс за среброто се увеличават с 0,57 % - до 15,732 долара за унция.

Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валути на шестте страни основни търговски партньори на САЩ) се понижава с 0,21 пункта до 95,34 пункта. Понижението на курса на долара се отразява позитивно на стойността на златото, което поевтинява за инвеститори, притежаващи друга валута.

Отслабването на долара се дължи на изявление на шефа на Федералния резерв, който изрази опасения за възможно преустановяване на повишението на лихвата. На заседание на Икономическия клуб във Вашингтон, той повтори изявлението си от миналия петък за това, че Федералния резерв може и да  е по-търпелив по отношение на повишението на лихвата. В момента пазарът е в очакване на данните за инфлацията през декември.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща