Зеленият пакт, ситуацията в Близкия Изток и унифицираните зарядни устройства са част от темите в Европейския парламент

Европейските депутати ще обсъдят многогодишната финансова рамка на общността

Икономика / Свят
3E news
435
article picture alt description

На първо за годината заседание се събират евродепутатите днес. Една от важните потребителски точки на заседанието ще бъде необходимостта от въвеждане на общо зарядно устройство за всички мобилни телефони и други преносими устройства. Евродепутатите ще поискат и конкретна законодателна мярка с цел намаляване на електронните отпадъци. От 2014 г. са въведени европейски правила за насърчаване на общите зарядни устройства, които обаче не са изпълнили целите на законодателя. Цитирани са данни, според които годишно изхвърлените зарядни устройства създават 51 000 тона отпадък.

Тази вечер депутатите ще призоват за осигуряването на закрила за бездомниците в ЕС, особено през зимата, както и за достъпни жилищни цени за гражданите, заплашени да останат без покрив. Миналата година близо 700 000 души в ЕС са били без дом, сочат изнесените данните.

Като важни теми се очертават редица теми, свързани със ситуацията в Близкия изток и предстоящата пленарна сесия за Брекзит. Депутатите ще обсъдят резолюция за мониторинг на спазването на правата на европейските граждани в Обединеното кралство след развода между Лондон и Брюксел.

Климатичните промени са друга важна част от новия Европейски парламент и обсъжданията по темата ще бъдат ключови за бъдещите политики на Европа. В първия ден от сесията в Страсбург ще бъде направено изявление от ЕК, свързано с пожарите в Австралия.

Очаква се и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката по сигурност Жозеп Борел да доклада за ситуацията в Иран и Ирак. Внимание ще бъде отделено и специално на темата за Либия.

Специално внимание ще бъде обсъдено и на многогодишната финансова рамка на общността в периода 2021 – 2027 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща