Зелената сделка на ЕС трябва да бъде придружена от силна европейска социална програма

Франс Тимерманс: Чрез Фонда за справедлив преход децата ни ще намерят тези нови работни места, в районите, където вече няма въгледобив

Икономика / Свят
Георги Велев
798
article picture alt description

Плановете за финансиране на амбициозната Зелена сделка на ЕС трябва да бъдат придружени от силна европейска социална програма. Това подчертаха евродепутатите по време на дебата за Зелената икономика, който се проведе в Страсбург заедно с представители на Европейската комисия.

ЕК отново представи Плана за устойчиви инвестиции, както и създаването на Фонда за справедлив преход и Пътна карта за изграждането на една силна социална Европа. Според европейските депутати прехода към зелена икономика трябва да върви ръка за ръка с изграждането на все по-социален ЕС.

Те подчертаха, че инвестициите в преквалифициране и повишаване на квалификацията на работниците, достойните условия на труд и справедливите заплати са всички основни елементи в борбата срещу неравенството и изключването. Евродепутатите поискаха ЕК д да представи Европейския стълб на социалните права с конкретни предложения.

Ако не действаме сега по отношение на прехода към зелена икономика последиците за човечеството ще са катастрофални, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Според него ЕК вече действа с предложения Зелен пакт и Фонда за справедлив преход. „Ще са необходими повече усилия, но това е първата крачка в правилната посока“, смята още заместник-председателят. През идните месеци ще работим по-активно за целта си.

„Разбирам, че във въглищата няма бъдеще и ако искате да си затворите очите за реалността, то може да си позволите да субсидирате, при много високи разходи, въгледобива в продължение на години.  Но как ще обясните това на хората, които страдат от лошото качество на въздуха? 400 хиляди души в ЕС умират преждевременно поради лошото качество на въздуха“, заяви в заключителното си слово Тимерманс. „Вярвате ли, че децата и внуците ни ще си търсят работа във въгледобива? Не. И именно чрез Фонда за справедлив преход децата ни ще могат да намерят тези нови работни места, в районите, където вече няма въгледобив“, каза още заместник-председателят на Комисията.

„Сега трябва да работи за устойчива и зелена икономика. Не може да работим сами, трябва и  бизнеса да участва – така ще се намерят средства и ще се осигури работа при прехода“, заяви в края на сесията и Валдис Домбровскис, европейски комисар, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Изчисленията на ЕК по отношение на Плана за устойчиви инвестиции и Пътната карта за Социална Европа показват, че тези инициативи ще имат умерено положително въздействие по отношение на икономиката на общността. „Ще има работни места, които ще изчезнат – въгледобива например. Но ще се създадат нови работни места в зелената икономика например. Затова трябва да има и подкрепа за съответните региони и лица, които ще бъдат засегнати. Затова създаваме и фонда за справедлив преход. Там предвиждаме нови средства в рамките на настоящата Многогодишна финансова рамка“, заяви Домбровскис пред евродепутатите.

България не е готова за икономическа и енергийна трансформация

България не е готова за трансформация на новата икономика чрез трансформация на своите на енергоизточници. Това заяви пред български журналисти евродепутатът от БСП Петър Витанов по повод дебатът в Европейския парламент за Зелената сделка и предложеният преход към зелена икономика от председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според Витанов, ако се стигне до трансформация на енергоизточниците ни, това щяло да засегне много региони със стоманодобив, машиностроене, химическа и текстилна промишленост. „Ние трябва да имаме готовност с проекти, защото Европа дава пари за тази трансформация, но ние нямаме готовност да се възползваме от тях“, подчерта Витанов.

Според него най-големият риск би бил, ако страната ни загуби и малкото си конкурентноспособни отрасли, които има. Социалното измерения на Зеления пакт е никой да не бъде оставен под чертата и да може хората да могат и да бъдат способни да намерят другаде работа, констатира евродепутатът. Като цяло БСП одобрява концепцията на Зелената сделка, каза още евродепутатът.

 


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща