За пореден път отлагат пускът на 3 блок на АЕЦ „Фламанвил“

Енергетика / Свят
3E news
597
article picture alt description

Премиерът на Франция Edouard Philippe и министърът на екологията Élisabeth Borne са подписали на 27 март съвместен указ за поредното отлагане на сроковете за пуска на строящият се трети блок на АЕЦ „Фламанвил“. Според документа, зареждането с гориво трябва да се осъществи през април 2024 година.

На трети блок на атомната централа се изгражда реактор от ново поколение EPR (вариантите на съкращението са два - European Pressured Water Reactor или европейски реактор с вода под налягане, както и Evolutionary Power Reactor  - усъвършенстван енергиен реактор). Той е  разработен от Areva (сега Orano) и е с най-висока мощност в сравнение със сега съществуващите енергийни реактори. В зависимост от модификацията може да е от 1600 до 1750 МВт. Блок 3 на АЕЦ „Фламанвил“ ще е с номинална мощност от 1650 МВт.

Това е вторият в света блок от такъв тип от началото на строителството (първият е блок 3 на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия), но като финландският си аналог се превърна в най-дълго строящият се. Сега в света съществуват два действащи блока на АЕЦ с реактори EPR – на китайската АЕЦ „Тайшан“, строителството, на които започна по-късно, отколкото в европейските страни, но бяха пуснати в експлоатация през 2018 и 2019 години.

Що се касае до трети блок на АЕЦ „Фламанвил“, то правителственото решение за неговото строителство бе взето на 10 април 2007 година, а през декември същата година започна и изграждането. Първоначалните планове бяха блокът да влезе в сила през 2013 година, а общата стойност на строителството да е 3,3 млрд. евро. Праметрите обаче бяха променяни на няколко пъти от една страна заради възникнали технически усложнения по време на строителството, от друга – заради проблемите, предизвикани от преструктурирането на Areva. Това обаче се отрази на сумата за изграждане и към настоящия момент бюджетът за строителството вече е 12,4 млрд. евро.

Доскоро се смяташе, че зареждането на гориво ще е към края на 2022 година, но сега датата е отново отложена. Формален повод е намаляване на дела на ядрената енергетика в енергийния баланс на страната (сега е 71,2 %). В изпълнение на това намерение през 2015 година бе приет законът „За енергийния преход“, според който въвеждането в експлоатация на нови енергийни блокове от АЕЦ е възможно само в случай на извеждане на не по-малко генериращи мощности от АЕЦ. Мощността на спряния през февруари 2020 г. първи блок на АЕЦ „Фесенхайм“ се е оказала недостатъчна, за да отговори на това условие, затова сега всички процедури, свързани с пуска на трети блок на АЕЦ „Фламанвил“ може да започнат, след като се осъществи планираното спиране на втори блок на АЕЦ „Фесенхайм“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща