ЕС ще окаже натиск върху Китай за постигане на климатичен неутралитет

Енергетика / Свят
3E news
1059
article picture alt description

Европейският съюз ще окаже натиск върху Китай за постигане на климатичен неутралитет до 2060 г. или на азиатската страна ще бъдат наложени наказателни мита за въглеродните емисии. Това беше обсъдено по време на срещата на върха в понеделник целяща сключването на двустранно търговско споразумение до края на годината.

На срещата на върха ЕС настоя Пекин да достигне пиковите си водородни емисии до 2025 г. и да се ангажира да спре всички инвестиции в нови въглищни електроцентрали, независимо дали са в страната или в чужбина, посочиха представители на ЕС.

Преговорите за климата са част от по-широката двустранна програма за търговия и инвестиции. Брюксел се надява програмата да помогне за възстановяването на условията на равнопоставеност между компаниите от ЕС и държавните китайски компании, които нямат същите задължения за въглеродните емисии.

На срещата на върха, която се проведе онлайн, присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а от китайска страна президентът Си Цзинпин.

След последната среща на върха между ЕС и Китай през юни фон дер Лайен даде да се разбере, че що се отнася до реципрочността в търговските отношения, топката е в полето на Китай.

Списъкът с искания от страна на ЕС е дълъг и включва справедлив достъп до китайския пазар, както и прекратяване на принудителния трансфер на технологии, наложен на европейските компании, работещи в Китай.

Що се отнася до климатичната дипломация, като част от Парижкото споразумение ЕС се е ангажирал да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Сега блокът иска и Пекин да се ангажира с подобна цел.

“Надяваме се, че Китай ще се ангажира с постигане на климатичен неутралитет на вътрешния си пазар до 2060 г.”, посочи високопоставен служител на ЕС. Той добави, че Европа е изключително внимателна по отношение на ангажиментите, които Китай е поел срещу изменението на климата и ще настоява за конкретни мерки.

“Китай се ангажира да достигне пиковите си емисии до 2030 г.”, отбеляза висш служител на ЕС. “Смятаме, че това е твърде късно и предлагаме това да стане през 2025 г.”

Ако Китай не спази ангажимента си, ЕС ще е в правото си да наложи наказателни въглеродни мита на китайските компании, за да възстанови условията на равнопоставеност между тях и европейските компании. Причината е, че фирмите в Европа ще трябва да отговарят на все по-строги стандарти за емисии през следващите години заради по-високите климатични амбиция на блока, обясниха служители на ЕС.

“Вече проведохме тези разговори с нашите китайски приятели”, както и с други държави, във връзка с въглеродния данък върху вносните стоки.

Въпреки че все още няма решение относно формата на данъка, служителят на ЕС посочи, че някои параметри вече са ясни: първо, Европейската комисия ще направи предложение, насочено към равните условия между вносните и местните продукти “с оглед възстановяване на лоялната конкуренция между европейските и чуждестранните производители.

“Китай е добър съюзник на ЕС по отношение на борбата с изменението на климата” и имаше ключова роля за сключването на Парижкото споразумение, посочи друг старши източник от ЕС. В същото време Китай е отговорен за отделянето на най-много емисии в световен мащаб, а икономиката на страната е силно неефективна. Служителят на ЕС се позова на области като енергийна ефективност, където китайците могат да се възползват от технологиите и опита на ЕС.

В Европа системата за търговия с въглеродни емисии е оказала “много силно въздействие върху енергийната ефективност на европейската индустрия през последните 15 години” посочи служителят, посочвайки потенциалните области на сътрудничество.

“Европа е малка” и не може да се справи с изменението на климата сама, ако не си партнира и с други държави, отбеляза друг служител на ЕС.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща