ЕП: Дългосрочният бюджет на ЕС е инструмент за бъдещето на Европа

Икономика / Свят
3E news
475
article picture alt description

Евродепутатите подчертаха, че ЕП ще даде съгласието си само за бюджет, който отговаря на амбициите на Европейския съюз, в рамките на дебат относно финансирането от ЕС за 2021-2027 г. Говоренето за бюджета означава да говорим за бъдещето на ЕС, заявиха евродепутатите в ключов пленарен дебат с Николина Брняц, хърватски държавен секретар по външните и европейските въпроси, представляващ Съвета на ЕС, и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Дебатът в сряда се проведе преди извънредната среща на върха, която започва на 20 февруари, на която държавите членки ще се опитат да постигнат обща позиция относно следващата многогодишна финансова рамка (МФР).

Повечето евродепутати настояха, че достатъчното финансиране е от ключово значение за постигане на общи амбиции като борбата с изменението на климата, дигиталната и екологична трансформация и справянето със нейните социални последици, непрекъснатостта на подкрепата за регионите и градовете, земеделските производители, младите хора, изследователите и предприемачите. Прилагането на Зеления пакт с намален бюджет би означавало намаляване на успешните програми на ЕС на други места, подчертаха евродепутатите. Някои от тях посочиха, че някои политики на ЕС трябва да бъдат оценени по-задълбочено и че е необходима повече дисциплина в разходите.

Освен това, въвеждането на нови източници на приходи („собствени ресурси“) за ЕС и обвързването на бюджета на ЕС със спазването на принципите на правовата държава са от ключово значение за евродепутатите.

Повече по темата можете да видите тук

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща