Енергийният сектор се отдръпва от въглищата: Въглеродните емисиите падат рекордно бързо

Анализаторите от Ember предупреждават правителствата драстично да ускоряват прехода към възобновяема енергия, за да се поддържа глобалното затопляне на нива от 1.5 C

Енергетика / Свят
3E news
1129
article picture alt description

Въглеродните емисии, генерирани от глобалния енергиен сектор, паднаха с най-бързи темпове от поне 30 години насам, докато електроенергийните компании обръщат гръб на въглищата. Това е записано в анализ независимия климатичен институт Ember, цитиран от британския Independent. Електричеството, добито от въглищни ТЕЦ намалява с 3% през 2019 г., което води до 2% спад в емисиите на въглероден диоксид в енергийния сектор.

Авторите на доклада обаче заявиха, че отмяната от изкопаемите горива все още не е „новото нормално“ и предупредиха правителствата „драстично да ускорят“ прехода към устойчиви енергийни източници, ако светът иска да избегне най-лошото въздействие на глобалното затопляне.

Миналата година спадът на в производството на въглищните централи бе най-голям от 1990 г. насам, когато Международната агенция започна да съобщава данни и беше частично обусловено от преминаване към възобновяеми енергийни източници в Европа и по-конкурентните цени на природния газ в САЩ. Въглищата са генерирали 24 на сто по-малко електроенергия в Европа и 16 на сто по-малко в САЩ през 2019 г.

Възстановяването на работата на атомните централи в Япония и Южна Корея също забави търсенето на въглища, анализират от Ember. Китай обаче спря тенденцията, като увеличи потреблението на въглища с 2 на сто, за да стане отговорен за половината от световната въглищна енергия.

Дейв Джоунс, водещ автор на доклада и енергиен анализатор в Ember, заяви: „Глобалният спад на емисиите от въглища и електроенергия е добра новина за климата, но правителствата трябва драстично да ускорят прехода на електроенергия, така че глобалното производство на въглища да се срине през 2020 г. ". Производството на електроенергия от въглища трябва да се понижива с 11 на сто годишно през следващото десетилетие, ако глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 1,5 С над прединдустриалните нива, съгласни предупреждението на учените, че е необходимо да се избегнат по-лошите последици при климатичната криза.

Според анализите на Ембер се оказва, че ограничаването на покачването до 1.5C „изглежда изключително трудно“: „Напредък се постига в намаляването на производството на въглища, но не и толкова бързо, съгласно неотложността на ситуацията, необходима за постигане на глобалните климатични цели, като това се забелязва особено в Азия.“ Докладът предупреждава, че сривът на въглищата в САЩ е „подкопаван“ от увеличеното използване на природен  газ, което нарасна с 4 процента в световен мащаб.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща