Експерт пред Politiken: Дания не следва да слуша САЩ по въпроса за „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
630
article picture alt description

Дания трябва да игнорира исканията на САЩ по въпроса за строителството на газопровода „Северен поток 2“, тъй като отговаря на дългосрочните интереси на кралството, пише вестник Politiken , позовавайки се на експерта от Датския институт за международни изследвания (Diis) Ханс Моурисън.

Дания ще получи максимална изгода, ако одобри първоначалните планове за прокарване на „Северен поток 2“ през териториалните си води при южната част на остров Борнхолм, смята той. По думите му, сега кралството се е оказало в задънена улица: от една страна съгласие по проекта е необходимо заради важният политически и икономически партньор на Дания в ЕС -  Германия. От друга страна „Северен поток 2“ се критикува от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Американски лобисти „в прав текст обясниха на правителството“, че Дания се намира в особено положение, тъй като може да каже не на оптималното трасе за газопровода през датската част на Балтийско море. „Президентът на САЩ, меко казано, не взима под внимание интересите на съюзниците си. Той нееднократно демонстрира това“, отбелязва експертът от Diis. Той не вярва, че от спора за доставката на енергия за Европа, Дания може да получи особени преимущества от Белия дом , поддавайки на натиска на американската страна.

„Отказът за „Северен поток 2“ през датски води ще бъде оценен от Русия като антируска стъпка. А Дания се нуждае поне от търпимост в отношенията с Русия“, твърди Моурисън.

Компанията оператор на „Северен поток 2“, Nord Stream 2 подаде заявка за прокарване на трасето на газопровода в изключителната икономическа зона на Дания от северозапад, а не от юг от Борнхолм. Това е алтернативен маршрут, който не преминава през териториалните води на кралството. Това не отменя подадената през април 2017 г. заявка. От Nord Stream 2 смятат, че първото трасе е оптимално за преминаването на газопровода през датски води и е предпочитано.
Поправка в закона за континенталния шелф от 1 януари 2018 г. предоставя на министерство на външните работи на Дани правото на препоръка, така че не е задължително газопроводната инфраструктура минаващи през териториалните води да се обсъжда от енергийните ведомства в страната. Очакването на препоръката от министерство на външните работи е от 2018 г. и поради тази причина компанията Nord Stream 2  обсъжда алтернативни трасето извън териториалните води на Дания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща