Дефицитът на електроенергия в Африка може да бъде преодолян с помощта на атомната енергетика

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2683
article picture alt description

Хроничният дефицит на електроенергия влияе на всички държави от Субсахарска Африка. По данни на Африканската банка за развитие, почти 620 милиона души (60% от населението в региона) нямат достъп до електричество. Дори и тези, които на теория имат ток, плащат много висока цена за недостатъчни и ненадеждни доставки, пише електронното издание nairobilawmonthly.com.

Липсата на електроенергия има значение: страни, в които коефициентът на електрозахранване е по-малък от 80%, имат сравнително нисък БВП на глава от населението.

През последното десетилетие, за да преодолеят недостига на електроенергия, страните от Субсахарска Африка насочват вниманието си към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като слънчевите и вятърните централи. Но ако африканските държави вървят към урбанизация и индустриализация, възможностите на ВЕИ са ограничени.

Според статия в американското списание Issues in Science and Technology, правителствата на африканските държави следва сериозно да се замислят за развитието на атомната енергетика, така както вече правят 11 африкански държави. Засега само в Южна Африка има АЕЦ, но други страни като Алжир, Египет, Гана, Кения, Намибия, Нигерия, Танзания, Тунис, Уганда и Замбия са на различен етап в развитието на атомната енергетика.

В публикацията се посочва, че повечето проекти за развитие на атомната енергетика са свързани с руската корпорация „Росатом“ или Китай, но и частни американски енергийни компания могат да играят роля при осъществяването на такъв вид програми.

Едно от предимствата на атомната енергетика е, че АЕЦ може да доставят евтина и надеждна електроенергия на милиони хора в продължение на 40-60 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща